Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Závitky zo pstruha s citrónovou omáčkou
Ryby na Vianoce musia byť. Ak máte chuť na zmenu a chcete tento rok prekvapiť niečím iným, ako obligátnym kaprom v trojobale, skúste tento recept na plnené filety zo pstruha, preliate sviežou omáčkou. Je to chutné jedlo a nezaťaží vaše trávenie, takže po večeri ešte bez problémov zvládnete aj zopár koláčikov. ;)
- 2 porcie
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
1 | väčší pstruh (250 g a viac) |
2-3 | hrsť čerstvého špenátu (môže byť aj mrazený) |
2 PL | Lučina |
4-5 ks | sušené rajčiny |
ghí alebo olivový olej | |
2 | plátkok masla |
½ | červená cibuľa |
2 | strúčik cesnaku |
soľ | |
mleté čierne korenie | |
zemiaky a zeler v pomere 2:1 | |
0,3 dl | šľahačka |
plátok masla | |
soľ | |
výpek z ryby | |
1 PL | citrónová šťava + trochu kôry |
½ ČL | med |
šľahačka | |
maslo | |
(soľ) |
Postup prípravy
Návod, ako vyfiletovať pstruha nájdete na internete. Ja som sa toho spočiatku obávala, ale nie je to nič ťažké. Ako bonus dostanete čisté mäsko takmer úplne bez kostí.
Z ryby odrežeme hlavu, chvost a plutvy a pozdĺžne ju prerežeme. Ak sú tam vnútornosti, vyberieme ich a rybu umyjeme a osušíme. Môžeme aj trochu oškriabať šupiny. Ostrým nožom postupne oddeľujeme chrbticu aj s kosťami od mäsa. Dostaneme dva filety.
Na oleji speníme nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme špenát, orestujeme a pridáme aj nakrájané sušené paradajky. Trošku osolíme a dochutíme mletým korením. Nakoniec vmiešame Lučinu a odstavíme.
Na každý filet navrstvíme špenátovú zmes (prebytočnú tekutinu zlejeme), zvinieme do rolky a previažeme špagátom. Zoberieme si panvicu, ideálne takú, ktorá môže ísť aj do rúry. Na troche oleja alebo ghí prudko opečieme závitky z oboch strán. Na každý položíme plátok masla, prikryjeme a dáme dopiecť do rúry na 170 stupňov, asi na 15 až 20 minút.
Olúpané zemiaky a zeler nakrájame na kocky a uvaríme vo vode domäkka. Vodu zlejeme, pridáme trochu šľahačky, kúsok masla a soľ. Roztlačíme na hladké pyré.
Keď sú ryby hotové, vyberieme ich nabok. Do výpeku pridáme citrónovú šťavu a nastrúhanú kôru, môžeme dosladiť medom, zjemníme šľahačkou a plátkom masla a prevaríme, aby omáčka zhustla.
Na tanier servírujeme jeden závitok, kôpku pyré a prelejeme omáčkou.
Tip: Ak sa chcete najesť viac, rátajte na porciu po dva závitky, takže budete potrebovať dvoch pstruhov. Ak sa obávate filetovania, naplňte špenátovou zmesou celého pstruha a následne ho opečte alebo ugrilujte. Nezabudnite narezať kožu.
Tip 2: Ak ste zvyknutí na slanšie jedlá , môžete rybu pred plnením trochu osoliť, ale niekomu stačí soľ z Lučiny a sušených paradajok.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk