Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Plnené vajcia štyroch farieb
Schválne, čo u vás nesmie chýbať na sviatočnom veľkonočnom stole, resp. čím hostíte šibačov (okrem poldeci :D)? U nás to boli vždy popri koláčikoch aj údené, chren, syrová roláda a plnené vajíčka. Plnka len zo žĺtkov, masla, horčice, štipky soli, nazdobená v bielkoch a dekorované kyslou uhorkou. :) No hoci klasika je klasika, časom som si osvojila aj iné, nemenej chutné a krásne farebné plnky. ;)
- varenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
8 ks | vajce |
5 ks | žĺtok uvarený natvrdo |
2 PL | maslo |
1 PL | Lučina |
(štipka kurkumy) | |
trochu soli | |
1 ČL | horčica |
1/2 | zrelé avokádo |
2 PL | nakrájané uvarené bielky (z odrezkov) |
2 ks | žĺtok |
troška soli | |
pár kvapiek citrónovej šťavy | |
60 g | údený losos |
2 PL | Lučina |
¼ ČL | citrónová šťava |
kúsok mladej cibuľky | |
1/2 | vopred uvarenej, alebo upečenej menšej cvikly |
1 PL | maslo |
2 PL | Lučina |
1 | žĺtok |
1 | strúčik cesnaku |
štipka soli |
Postup prípravy
Pred rokom som ich dokonca pripravovala pre portál Deti.sk. Ale na blogu ich ešte nemám, takže teraz je čas napraviť to. :) Základ je uvariť si vajíčka na tvrdo, teda dať ich do studenej vody, nechať zovrieť, stíšiť a variť 10-12 minút.
Foto: www.deti.sk
Keď vychladnú, môžeme ich buď prekrojiť pozdĺžne, alebo opatrne odrezať vršok zo širšej časti a vybrať žĺtok v celku. Takto pripravené vajíčka dáme do stojanov, alebo odrežeme aj kúsok z druhej strany, aby stáli rovno napríklad na servírovacej tácke. Žĺtky aj odrezky odložíme, lebo ich budeme využívať v plnkách.
Žĺtková
Maslo necháme zmäknúť a vymiešame ho so žĺtkami, Lučinou, horčicou, soľou, kurkumou (možno ani nebude treba, ak máte domáce vajíčka, ktoré zvyknú byť žltšie). Ozdobiť môžeme napríklad kúskom červenej papriky.
Avokádová
Všetko vymiešame spolu tyčovým mixérom. Ozdobíme napríklad kúskom mladej cibuľky.
Lososová
Všetko zmixujeme a ozdobíme kúskom citróna.
Cviklová
Uvarenú cviklu najemno nastrúhame a vytlačíme z nej prebytočnú tekutinu. Maslo necháme zmäknúť. Všetko vymiešame spolu s ostatnými surovinami a dáme na chvíľu stuhnúť do chladničky. Cviklové vajíčka môžeme ozdobiťnapríklad kúskom vlašského orecha. POZOR: Spomedzi všetkých vajíčok sú práve tieto citlivé na čas, lebo cvikla môže pustiť farbu do bielka.
Nátierky môžeme naplniť do vajíčkok pomocou lyžičky, ale efektnejšie je to zdobiacimi vreckami. Pred podávaním dáme na chvíľu do chladničky. Možo vám napadnú aj ďalšie farby a kombinácie. Je to síce trochu babračka, ale efekt je zaručený. A ak vám ostanú nátierky, pokojne ich natrite na jednohubky, alebo nimi naplňte paradajky či mištičky z rímskeho šalátu a pod.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk