Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Tvarohová bábovka
Bábovka je veľmi obľúbený koláčik, dokonca tak obľúbený, že u nás v Trnave je jedna kaviareň s názvom Bábovka, zameraná špeciálne na tento druh dezertu. Urobiť bábovku je ľahké, ale urobiť dobrú bábovku, ktorá by nebola suchá ani príliš mokrá, je celkom výzva. :)
- 70 minút 170°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
200 g | polohrubá múka |
100 g | mleté mandle |
170 g | krupicový cukor |
2 ks | vanilkový cukor |
4 ks | vajce |
170 g | maslo |
0,5 dl | mlieko |
250 g | odtučnený tvaroh |
1 | kypriaci prášok do pečiva |
1 PL | kakao |
Postup prípravy
Tento recept je u nás veľmi obľúbený. Bábovka má akurátnu konzistenciu, nie je vysušená a tvaroh v nej vôbec nie je cítiť. Akurát čo jej dodáva vláčnosť. A nebola by som to ja, keby som ešte aj sem nenapchala mleté mandle. :) (Ale pokojne ich vynechajte a nahraďte múkou.) Inak, cukor som použila klasický biely, kvôli farbe. Pokojne však dajte kokosový alebo pomletý trstinový. A tú krásnu žltú farbu majú na svedomí domáce vajíčka od uja suseda.
V mikrovlnke rozpustíme maslo a necháme ho chvíľu vychladnúť. Všetok cukor vyšľaháme spolu so žĺtkami a postupne prilievame maslo. Do hmoty potom vmiešame tvaroh. Odporúčam práve ten krémový, lebo hrudkový by spôsobil hutnosť bábovky. Dá sa použiť aj ricotta či mascarpone. Pridáme tiež mlieko a postupne zapracujeme múku s mandľami a práškom do pečiva.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne ho zapracujeme do cesta. Odoberieme 1 tretinu a vmiešame do nej preosiate kakao.
Formu na bábovku vytrieme maslom a vysypeme múkou alebo mandľami. Lyžicou navrstvíme biele cesto, potom s tmavým cestom urobíme pás do kruhu, opäť biele cesto, dva hnedé kruhy, opäť biela vrstva plus hnedý pás... Neviem, nakoľko je to zrozumiteľné, no bol to môj pokus o mramorový efekt. :) Pokojne však stačí, ak dáte medzi dve biele vrstvy jednu kakaovú.
Bábovku dáme piecť do vyhriatej rúry na dolný a horný ohrev. Ku koncu môžeme prehodiť na ventilátor a stíšiť na 150, aby sa prepiekla aj v strede. Po upečení necháme trochu vychladnúť, vyklopíme a podávame.
Tip: Do bábovky sa hodia aj hrozienka alebo citrónová kôra.
....
Toto sú ďalšie tipy na moje obľúbené bábovky. Tekvicová s tvarohom, maková alebo mandľová s amarettom bez múky.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk