Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Koláč à la žemľovka
Aj vy patríte k milovníkom žemľovky? Ja teda áno, ale musí byť s jablkami a tvarohom. Vtedy som schopná zjesť polovicu plechu na posedenie. A áno, keď si predstavím, koľko rožkov či vianočky do nej šlo, cítim sa trochu "nenažrano". :P S týmto koláčom sa vám to nestane. Jeho vzhľad ho totiž predurčuje na ponúknutie návšteve alebo servírovanie v kruhu rodiny po nedeľnom obede. A tým pádom sa vám viac ako jeden-dva kúsky neujde. ;)
- 42 minút 170°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
210 g | hladká (špaldová) múka |
1 | vajce |
60 g | práškový cukor |
100 g | maslo |
400 g | očistené jablká |
1 | škoricový cukor |
3 PL | hrozienka |
1 dl | tuzemský rum (na namočenie) |
3 PL | mleté orechy |
350 g | tvaroh |
3 | žĺtok |
1 | vanilkový cukor |
3 PL | cukor |
1 ČL | citrónová kôra |
1/2 PL | Zlatý klas |
3 ks | bielok |
3 PL | práškový cukor |
Postup prípravy
Všetky suroviny na cesto zmiešame a dáme na chvíľu do chladničky. Potom rozvaľkáme do kruhu a vyložíme ním kruhovú formu s odnímateľným dnom. (Ja mám 22 cm.) Dno formy je dobré vyložiť papierom na pečenie - pricvaknem kus papiera a zvyšok dookola odtrhnem. Boky formy jemne vytriem maslom. Cesto by malo siahať asi do 3/4 formy a okraje by mali byť rovné - pomôžeme si nožom.
Popicháme vidličkou a nanesieme tvarohovú plnku, ktorú sme získali vymiešaním všetkých surovín dohladka. Tvaroh som použila mix tučný a jemný, ale je to na vás.
Na tvaroh príde jablková plnka. Jablká nastrúhame nahrubo a zmiešame ich s hrozienkami, vopred namočenými v rume a následne scedenými, s cukrom a orechmi. Jabĺčka som použila bio domáce padané, obité a červivé, ale výborné, sladučké. Preto hmotnosť v očistenom stave. Pociťujeme jablkovú krízu, tento rok je úroda ozaj biedna, tak si vážime každé jedno. :)
Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov asi na 35 minút. Pred uplynutím tohto času vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a cukru. Koláč vyberieme, rozotrieme alebo nazdobíme sneh a dáme ešte zapiecť - podľa toho, či máte radi svetlejší alebo viac hnedý na cca 5 až 10 minút. Treba kontrolovať.
Tart necháme trochu vychladnúť a môžeme podávať. :)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk