Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Punčová bábovka
Sú dve skupiny ľudí - tí, ktorí majú radi suché bábovky, čím suchšie, tým lepšie, aby ich mohli pekne zapíjať čajom. A potom tí, ktorí majú, naopak, radi mokré a vláčne bábovky. K nim patrím aj ja, aj keď nevýhoda tých vláčnych je, že nie vždy sa hladko vyklopia z formy. :D Poznáte? Ale keďže nemám rada extrémy, táto punčová, rozumej rumovo-citrusová, bábovka, je taká akurát a chutí skvelo. Rozumej zožrala som sama polku. :D
- 50 minút 175°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
180 g | cukor |
5 ks | vajce |
135 g | maslo |
šťava z 1 pomaranča | |
šťava a kôra z 1/2 citróna | |
120 ml | rum |
5 PL | rozmixované maliny |
200 g | polohrubá múka |
1 | kypriaci prášok s vínnym kameňom |
50 g | mleté mandle |
2 PL | hrozienka |
Postup prípravy
Pri bábovkách zvyknem poctivo šľahať zvlášť sneh z bielkov, ale v nejakej pečiacej skupine som sa dočítala, že je to vraj zbytočné. Tak som skúsila vymiešať vajcia celé a čuduj sa svete, necítila som rozdiel. :) Takže v jednej mise vymiešame najskôr vajcia s cukrom (ideál je krupicový, ale môže byť aj kryštálový. V tomto prípade kvôli farbe odporúčam biely.) Postupne primiešame aj ostatné tekuté položky. Rum je na vás, či obetujete "kapitána", alebo máte na pečenie vyčlenenú fľašku tuzemáku ako ja. :) Inak ja mám pre tuzemák v koláčoch slabosť, takže ostávam asi pri ňom. Maliny som použila mrazené. Keďže som chcela mať bábovku jemne ružovú ako punčová zmrzlina, použila som aj kvapku ružovej gélovej farby. Priznávam. Ale pokojne ju vynechajte a bábovku pre lepší punčový vzhľad polejte napríklad ganache z malín a bielej čoko. ;)
Zvlášť premiešame sypké prísady a zapracujeme do tekutých. Nakoniec vmiešame aj hrozienka. Tie som najskôr namočila do rumu a krátko povarila, aby nabobtnali. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Ak máme silikónovú, netreba mastiť ani sypať. A dáme piecť.
Špajľou skúsime, či je bábovka prepečená aj v strede, vyberieme a preklopíme na tanier. Buď vypadne sama, alebo jej po vychladnutí pomôžeme. :)
Tip: Mleté mandle sa dajú nahradiť múkou alebo aj orechmi či kokosom, no to už trošku zmení chuť bábovky.
Tip 2: Ak by ste chceli bábovku viac mokrú a rumovú, zarobte si ešte navyše rum s cukrom, pomarančovou a malinovou šťavou a hotovú bábovku tým pokvapkajte.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk