Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Vegánsky zelerový krém s jablkami
Zeler je asi jediná zelenina, s ktorou som sa ešte donedávna nekamošila. No keďže je nabitý vitamínmi, znižuje zlý cholesterol a podporuje chudnutie, (ujo Google prezradí aj X ďalších pozitívnych vecí), naučila som sa ho jesť a, dokonca, si na ňom aj pochutiť. Napríklad v podobe tejto krémovej polievky, ktorá je ľahko stráviteľná, zamatovo jemná a dostupná po celý rok.
- 4 porcie
- varenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
300 g | zeler |
300 g | jablko |
150 g | zemiak |
1 | cibuľa |
2 PL | olivový olej |
soľ | |
zeleninový vývar alebo vody podľa potreby | |
2 PL | Creme VEGA Dr. Oetker |
čerstvé bylinky | |
extra lyžica Creme VEGA Dr. Oetker | |
uvarený cícer posypaný soľou a údenou mletou paprikou, pokvapkaný olivovým olejom a upečený do chrumkava |
Postup prípravy
Okrem zeleru sú v nej aj jablká, zemiaky a cibuľa – všetko zo záhradky a všetko nie uvarené, ale upečené! Lebo pečená zelenina je iný level. Obvykle zeler v polievke kombinujem s kyslou smotanou, no v poslednej dobe trochu redukujem živočíšne produkty, a tak som vyskúšala novinku od Dr. Oetker – Creme VEGA. Je to náhrada crème fraîche na báze sóje, ale teda chuťovo je takmer na nerozoznanie od kyslej smotany. V polievke nikto necítil, že by niečo bolo iné ako obvykle. ;)
Všetku zeleninu aj jablká olúpeme a nakrájame na väčšie kusy. Rozložíme na plech s papierom na pečenie, jemne posolíme, pokvapkáme olejom a dáme piecť do rúry, kým nie je všetko mäkké. Ja som piekla 25 minút na 200 stupňov. Potom preložíme do hrnca, zalejeme vývarom kúsok nad zeleninu a rozmixujeme. Vmiešame Creme VEGA, prevaríme, podľa potreby zriedime vývarom alebo vodou a dochutíme soľou, prípadne aj mletým korením. Kto má rád kyslejšie, môže dochutiť troškou citrónovej šťavy.
K polievke tohto typu sa hodí opražená slaninka, vo vegánskej verzii som zvolila opečený chrumkavý cícer. Vopred uvarený ho mám k dispozícii v mrazničke, takže som ho len nechala rozmraziť, osušila, posypala soľou, mletou údenou paprikou a troškou grilovacieho korenia, pomiešala, potrela oliváčom a dala do rúry upiecť do chrumkava. Na 180 stupňov to trvá 15 až 20 minút. Ak nemáte uvarený cícer, rovnakým spôsobom si môžete pripraviť aj ten z konzervy. Super sú aj krutóny z kváskového chleba alebo na suchej panvici opečené vlašské orechy.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk