Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Makovo-orechové bábovky s vanilkovým krémom

Makovo-orechové bábovky s vanilkovým krémom
bábovkabez múkybez lepku

Tešila som sa na ne od chvíle, kedy ma sestra milo prekvapila a k meninám mi darovala formu na rozkošné mini bábovky. Makovú bábovku robievam, ale výhoda týchto maličkých je v tom, že ich môžete naplniť krémom a povýšiť tak na zákusok. Luxusný. ;)

  • Čas varenia 35 minút 175°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

125 g  mletý mak
75 g  mleté vlašské orechy
75 g  trstinový cukor
½ ČL  sóda bikarbóna
 štipka soli
110 g  jemný krémový tvaroh
50 g  maslo
2 ks  vajce
3 PL  griotka
 
KRÉM
250 ml  plnotučné mlieko
1  Zlatý klas (40 g)
1  vanilkový cukor
2 PL  práškový cukor
1  žĺtok
100 g  maslo
1 ČL  griotka

Postup prípravy

Bábovčičky sú úplne bez múky a vďaka tvarohu a griotke sú šťavnaté. Skvelo ladia s jemným maslovým vanilkovým krémom, ktorý je taká retro klasika. Dávam ho aj do venčekov z odpaľovaného cesta. Zlatý klas v ňom dosť prevláda nad maslom, takže je ľahučký. Vlašské orechy makové cesto skvelo zjemňujú a dochucujú. Ak však máte s orechmi problém, dajú sa vynechať a použiť namiesto nich zase len mak.

Na bábovky (vyjde cca 10 kusov) si vo väčšej mise premiešame všetky sypké suroviny. V inej miske spolu vymiešame tvaroh (ak nemáme krémový, môže byť aj hrudkovitý s trochou smotany alebo jogurtu či mlieka), žĺtky a rozpustené maslo. Pridáme aj griotku, my máme domácu a jej chuť sa k maku dokonale hodí. Môžete však použiť aj obyčajný tuzemák. Túto zmes premiešame s práškovými surovinami a nakoniec zľahka zapracujeme sneh bielkov. Cesto lyžicou naberieme do formy na mini bábovky. Ak máte silikónovú ako ja, netreba ju vymastiť. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov a pečieme asi 35 minút (ku koncu pečenia môžeme teplotu znížiť). Otestujeme špajľou. Bábovky necháme trochu vychladnúť a vyklopíme ich na mriežku.

Na krém necháme najskôr zmäknúť maslo pri izbovej teplote. Z mlieka odoberieme asi tretinu objemu a rozmiešame v ňom Zlatý klas. Do zvyšného mlieka zamiešame cukor a žĺtok a dáme ho variť. Prilejeme aj rozmiešaný puding, dobre premiešame metličkou a varíme do zhustnutia. Keď je puding uvarený, prikryjeme ho fóliou, aby sa ho dotýkala a nevytvorila sa „koža“. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame najskôr samotné a po častiach zapracujeme puding. Nakoniec vmiešame griotku alebo rum. Vznikne nám hladký a lahodný maslový vanilkový krém. Dáme ho do chladničky.

Bábovky prerežeme na dve časti. Krém preložíme do zdobiaceho vrecka a nastriekame ho po obvode báboviek. Na krém môžeme navrstviť aj ovocie, napríklad višne v rume. :) Ale nemusíme. Ak nám zvýši krém, môžeme ho nazdobiť aj do otvorov v strede bábovky.

 

 

27. 1. 2020 19:42

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty