Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Makovo-orechové bábovky s vanilkovým krémom
Tešila som sa na ne od chvíle, kedy ma sestra milo prekvapila a k meninám mi darovala formu na rozkošné mini bábovky. Makovú bábovku robievam, ale výhoda týchto maličkých je v tom, že ich môžete naplniť krémom a povýšiť tak na zákusok. Luxusný. ;)
- 35 minút 175°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
125 g | mletý mak |
75 g | mleté vlašské orechy |
75 g | trstinový cukor |
½ ČL | sóda bikarbóna |
štipka soli | |
110 g | jemný krémový tvaroh |
50 g | maslo |
2 ks | vajce |
3 PL | griotka |
250 ml | plnotučné mlieko |
1 | Zlatý klas (40 g) |
1 | vanilkový cukor |
2 PL | práškový cukor |
1 | žĺtok |
100 g | maslo |
1 ČL | griotka |
Postup prípravy
Bábovčičky sú úplne bez múky a vďaka tvarohu a griotke sú šťavnaté. Skvelo ladia s jemným maslovým vanilkovým krémom, ktorý je taká retro klasika. Dávam ho aj do venčekov z odpaľovaného cesta. Zlatý klas v ňom dosť prevláda nad maslom, takže je ľahučký. Vlašské orechy makové cesto skvelo zjemňujú a dochucujú. Ak však máte s orechmi problém, dajú sa vynechať a použiť namiesto nich zase len mak.
Na bábovky (vyjde cca 10 kusov) si vo väčšej mise premiešame všetky sypké suroviny. V inej miske spolu vymiešame tvaroh (ak nemáme krémový, môže byť aj hrudkovitý s trochou smotany alebo jogurtu či mlieka), žĺtky a rozpustené maslo. Pridáme aj griotku, my máme domácu a jej chuť sa k maku dokonale hodí. Môžete však použiť aj obyčajný tuzemák. Túto zmes premiešame s práškovými surovinami a nakoniec zľahka zapracujeme sneh bielkov. Cesto lyžicou naberieme do formy na mini bábovky. Ak máte silikónovú ako ja, netreba ju vymastiť. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov a pečieme asi 35 minút (ku koncu pečenia môžeme teplotu znížiť). Otestujeme špajľou. Bábovky necháme trochu vychladnúť a vyklopíme ich na mriežku.
Na krém necháme najskôr zmäknúť maslo pri izbovej teplote. Z mlieka odoberieme asi tretinu objemu a rozmiešame v ňom Zlatý klas. Do zvyšného mlieka zamiešame cukor a žĺtok a dáme ho variť. Prilejeme aj rozmiešaný puding, dobre premiešame metličkou a varíme do zhustnutia. Keď je puding uvarený, prikryjeme ho fóliou, aby sa ho dotýkala a nevytvorila sa „koža“. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame najskôr samotné a po častiach zapracujeme puding. Nakoniec vmiešame griotku alebo rum. Vznikne nám hladký a lahodný maslový vanilkový krém. Dáme ho do chladničky.
Bábovky prerežeme na dve časti. Krém preložíme do zdobiaceho vrecka a nastriekame ho po obvode báboviek. Na krém môžeme navrstviť aj ovocie, napríklad višne v rume. :) Ale nemusíme. Ak nám zvýši krém, môžeme ho nazdobiť aj do otvorov v strede bábovky.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk