Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Strojčekové kokosové tyčinky (bez strojčeka)
Tieto tyčinky som chcela urobiť už dávno. Hneď, ako som našla recept v písanke mojej maminy. Odrádzala ma však jedna vec. Nemám mlynček na mäso, na ktorý sa dáva nástavec na takéto cesto. A popravde, keďže spravidla všetko pečiem z polovičnej až štvrtinovej dávky, asi by sa mi ho kvôli tomu ani nechcelo špiniť. Takže...som sa musela vynájsť.
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
300 g | hladká špaldová múka |
90 g | práškový cukor |
1/2 | kypriaci prášok do pečiva |
120 g | kokos |
125 g | maslo |
2 ČL | vanilková pasta/ extrakt |
1 | vajce |
2-3 PL | tuzemský rum |
Postup prípravy
Cesto je dosť husté, preto ho nepretlačíte ani cez klasické cukrárske vrecko. Môžete ho rozvaľkať a vykrajovať, no to už nebude vizuálne ono. Tak som si jednoducho vzala väčší kovový zdobiaci špic a ručne som cez neho pretláčala cesto priamo na plech. Brnkačka. Áno, možno trochu prácne, ale to aj vtláčanie cesta do formičiek na fúkané rožky či medvedie labky. A tá moja polovičná dávka cesta bola hotová šup-šup.
Rozmýšľam, či vám sem dám recept na origoš celú dávku, alebo len to množstvo, ktoré som piekla ja. Asi zvolím druhú možnosť a vy si to keď tak zdvojnásobte, alebo aj nie, aspoň spravíte skúšku a na Vianoce už pôjdete na istotu. ;)
Inak osobne mám radšej veľa veľa druhov koláčikov v malých množstvách. Nie že by týchto bolo málo - plná veľká plechová dóza.
A ešte aby som nezabudla - originál recept je, samoška, z bielej múky a cukru je v ňom o dosť viac, aj ten rum som si doplnila.
Postup je jednoduchý. Maslo necháme zmäknúť a všetko spolu zmiešame najskôr vidličkou a potom rukami. Vymiesime tuhšie cest, ktoré môžeme dať na chvíľu zachladiť. Ak máte strojček, smelo ho použite. Alebo skúste ten trik odo mňa Inak už som z tohto cesta videla aj "šúľance". :)
Keksíky veľmi nenaberú objem, takže ich môžete striekať relatívne blízko seba. Pečieme na 180 stupňov 8 až 10 minút. Keď sú ružovkasté, vyberieme ich na mriežku, chladnutím spevnejú. Nemajú byť krehké a jemné, ale skôr sušienkové. Hotové môžeme omočiť v čokoláde rozpustenej s troškou kokosového oleja a zasnežiť kokosom. Mňamka.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk