Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Čerešňový džem s rumom
Čo si budeme hovoriť, čerešne chutia najlepšie čerstvé a priamo zo stromu. Ale po pár dňoch to človeka aj jeho tráviaci trakt prestane baviť. :P Preto treba vymyslieť, čo s nimi. Keď sa čerešňa v našej záhrade začervená, začínajú sa piecť koláče, zopár kíl vykôstkujem a dám do mrazničky, robievam aj jablkovo-čerešňové výživy či ovocné kože. Kompóty nezaváram, u nás by sa nezjedli, ale džemy, to už je iná reč. Áno, aj čerešňové. Čerešňový džem nepatrí medzi tie najobľúbenejšie a je to škoda. Treba len vedieť ako naňho. Použiť tie najzrelšie plody a chuť čerešní podčiarknuť nejakou inou, doplnkovou chuťou. Napríklad rumom alebo amarettom. Naposledy som robila várku s klasickým tuzemákom a je nenormálne dobrý. A tá farba!
- 20 minút
- varenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
1 kg | vykôstkované čerešne |
200 g | cukor |
1/2 bal. | Pektin Dr. Oetker |
0,5 dl | tuzemský rum, prípadne iný alkohol (klasický rum, amaretto...) |
1 ČL | kyselina citrónová |
Postup prípravy
Navyše, namiesto státia pri sporáku a redukovania na hustú konzistenciu som si to uľahčila a pridala citrusový Pektín od Dr. Oetker. Džemík bol hotový do polhodinky, krásne hustý a dajú sa ním zlepovať aj linecké koláčiky, o čom by som pri čerešňovom džeme inak mohla len snívať.
Očistené a vykôstkované čerešne dáme do hrnca a privedieme do varu. Pomágame varechou, stíšime a prikryté varíme asi 10 minút, aby šupky pustili farbu. Rozmixujeme ponorným mixérom tak, aby v džeme ostali sem-tam aj kúsky čerešní. Pektín zmiešame s lyžicou cukru, túto zmes vmiešame do lekváru a za stáleho miešania minútu povaríme. Pridáme aj zvyšný cukor.
Odokryté varíme 8 až 10 minút. Nakoniec pridáme kyselinu citrónovú a rum, odstavíme a horúce lejeme do vysterilizovaných pohárikov. Viečka dobre zatiahneme, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. Skladujeme na chladnejšom tmavom mieste. Ak sú poháre aj všetkok riad tip-top čisté, džemy sa nepokazia, aspoň mne sa to ešte nestalo. Samozrejme, nič vám nebráni ich nakoniec vysterilizovať. :)
Tip: Takýto džem obsahuje alkohol, keďže ho pridávam až na koniec. Pre nealko verziu pridajte rum na začiatku varenia a alkohol sa stihne odpariť.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk