Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Ryžovo-pšenový nákyp so slivkami

Ryžovo-pšenový nákyp so slivkami

Ryžový nákyp bol vždy jedno z mojich naj jedál. Rokmi som sa ho naučila robiť v zdravšej aj menej sladkej verzii, vhodnej aj pre maličké deti. Tento je dokonca pšenovo-ryžový, bez mliečnych zložiek. Na vrchu nie je zapečený sneh (ten u nás patrí len na žemľovku), ale škoricové slivky. V takejto podobe sa dá jesť ako hlavné jedlo, ale aj dezert ku káve či koláč pre návštevu. :)

  • Čas varenia 45 minút 165°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

100 g  guľatozrnná ryže
100 g  pšeno
500 ml  ovsené mlieko
1 ČL  mletá vanilka
1  jablko
3  vajce
 hrsť hrozienok
(1 PL  cukor alebo iné sladidlo)
6 ks  veľká slivka
1  škoricový cukor + trochu cukru navyše
 masť + strúhanka na dno formy

Postup prípravy

Pšeno aj ryžu namočíme, pokojne na noc. Ráno prepláchneme a uvaríme v ovsenom mlieku s vanilkou, prípadne dosladíme, ale ovsené mlieko je prirodzene sladké (aspoň to moje). Varíme domäkka odokryté, ako kašu, občas premiešame. Ak treba, pridáme trochu vody/ mlieka. Necháme vychladnúť.

Vmiešame celé vajcia, namočené hrozienka a nastrúhané jablko. Rozotrieme do vymastenej a vysypanej zapekacej formy. Slivky nakrájame na mesiačiky, premiešame ich so škoricovým cukrom a necháme 10 min odležať. Poukladáme ich na vrch nákypu, polejeme aj so šťavou, ktorá ostala, a dáme piecť na 165-170° cca 40-45 minút, záleží od veľkosti plechu atď.
Deťom môžeme úplne vynechať cukor, bude to dobré aj tak. :)

15. 8. 2020 13:47

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty