Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Polievka z pečeného karfiolu a tekvice
Asi sa so mnou nebudete hádať, ak poviem, že väčšina druhov zeleniny chutí lepšie, keď sa upečie. Napríklad taký karfiol. Mám ho rada surový, uvarený, naparený aj vypražený. Ale taký pečený, to je iný level. :) Takže si viete predstaviť, že aj polievka z neho bude skvelá. Karfiol som doplnila o tekvicu a pečený cesnak. Okrem chuti sa mi páči aj "pastelová" farba polievky.
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
1 | karfiol |
1 | malá tekvica hokkaido |
1 | hlavička cesnaku |
1 | cibuľa |
olivový olej | |
(kúsok masla) | |
soľ | |
mletá červená paprika | |
zeleninový vývar, príp. zdravá alternatíva "vegety" | |
kyslá smotana |
Postup prípravy
Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Karfiol rozoberieme na ružičky a rozložíme ich na veľký plech. Hokaido by malo byť také, aby ho bolo asi tretina množstva, prípadne aj menej. Skrátka, dominantný v chuti má byť karfiol. Tekvicu stačí umyť, rozkrájať na mesiačiky, vyrezať stred a aj so šupou umiestniť na plech. Cesnak rozoberieme na strúčiky. Jeden alebo dva odložíme bokom a zvyšné dáme na plech. Všetko rovnomerne osolíme, pokvapkáme olejom a dáme piecť asi na pol hodinu. Počas pečenia kontrolujeme a raz alebo dvakrát pootáčame.
Hlavne pozor, aby sa nič nepripálilo, povolený je len jemne hnedý nádych. Keď je zelenina upečená, vo väčšom hrnci rozohrejeme trošku oleja, do ktorého môžeme pridať maslo (samotné maslo nedávam, aby sa neprepálilo). Cibuľu a zvyšný cesnak nakrájame nadrobno, opražíme, môžeme poprášiť mletou paprikou. Pridáme upečenú zeleninu, vrátane pečeného cesnaku, ktorý sme vytlačili zo šupiek. Zalejeme vodou alebo vývarom tesne nad zeleninu, privedieme do varu a pár minút povaríme, aby bolo všetko mäkké. Nakoniec rozmixujeme. Zjemniť môžeme smotanou, kyslou alebo sladkou, no ja mám radšej, keď sa kopček smotany pridá do polievky až v tanieri. Ak použijete nejakú sójovú vegan alternatívu a vynecháte maslo, polievočka bude vegánska.
Super chutí s chlebovými krutónmi či opečenými tekvicovými jadierkami. Tak ako, zaujala vás? ;)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk