Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Polievka z pečeného karfiolu a tekvice

Polievka z pečeného karfiolu a tekvice

Asi sa so mnou nebudete hádať, ak poviem, že väčšina druhov zeleniny chutí lepšie, keď sa upečie. Napríklad taký karfiol. Mám ho rada surový, uvarený, naparený aj vypražený. Ale taký pečený, to je iný level. :) Takže si viete predstaviť, že aj polievka z neho bude skvelá. Karfiol som doplnila o tekvicu a pečený cesnak. Okrem chuti sa mi páči aj "pastelová" farba polievky.

  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

1  karfiol
1  malá tekvica hokkaido
1  hlavička cesnaku
1  cibuľa
 olivový olej
 (kúsok masla)
 soľ
 mletá červená paprika
 zeleninový vývar, príp. zdravá alternatíva "vegety"
 kyslá smotana

Postup prípravy

Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Karfiol rozoberieme na ružičky a rozložíme ich na veľký plech. Hokaido by malo byť také, aby ho bolo asi tretina množstva, prípadne aj menej. Skrátka, dominantný v chuti má byť karfiol. Tekvicu stačí umyť, rozkrájať na mesiačiky, vyrezať stred a aj so šupou umiestniť na plech. Cesnak rozoberieme na strúčiky. Jeden alebo dva odložíme bokom a zvyšné dáme na plech. Všetko rovnomerne osolíme, pokvapkáme olejom a dáme piecť asi na pol hodinu. Počas pečenia kontrolujeme a raz alebo dvakrát pootáčame.

Hlavne pozor, aby sa nič nepripálilo, povolený je len jemne hnedý nádych. Keď je zelenina upečená, vo väčšom hrnci rozohrejeme trošku oleja, do ktorého môžeme pridať maslo (samotné maslo nedávam, aby sa neprepálilo). Cibuľu a zvyšný cesnak nakrájame nadrobno, opražíme, môžeme poprášiť mletou paprikou. Pridáme upečenú zeleninu, vrátane pečeného cesnaku, ktorý sme vytlačili zo šupiek. Zalejeme vodou alebo vývarom tesne nad zeleninu, privedieme do varu a pár minút povaríme, aby bolo všetko mäkké. Nakoniec rozmixujeme. Zjemniť môžeme smotanou, kyslou alebo sladkou, no ja mám radšej, keď sa kopček smotany pridá do polievky až v tanieri. Ak použijete nejakú sójovú vegan alternatívu a vynecháte maslo, polievočka bude vegánska.

Super chutí s chlebovými krutónmi či opečenými tekvicovými jadierkami. Tak ako, zaujala vás? ;)

10. 11. 2020 16:34

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty