Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Retro ananásová torta

Retro ananásová torta
tortaklasika

Poctivý piškótový korpus plný vajec, svieži ananás a chutný ľahký vanilkový maslový krém nadstavený múčnou kašou. Výsledkom je vynikajúca torta môjho detstva. Mama mi ju často piekla ako narodeninovú. Tieto narodeniny som si ju jednoducho musela pripomenúť. Maminku aj tortu s jej špecifickou chuťou a zdobením. Tak, ako si ju pamätám.

  • Čas varenia 30 minút 180°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť stredná obtiažnosť

Suroviny

 
NA PIŠKÓTOVÝ KORPUS
8  vajec L
8 PL  kryštálového alebo krupicového cukru
8 PL  (kopcovitých) polohrubej múky
 
NA KRÉM
730 ml  plnotučného mlieka
180 g  cukru
1  vanilínový cukor
2  žĺtky
10 PL  (zarovnaných) hrubej múky
250 g  masla
 +
1/2  konzervy ananásu
 + marhuľový džem

Postup prípravy

Najskôr si vyšľaháme jedno celé vajce a sedem žĺtkov spolu s polovicou cukru do biela. Potom po troche primiešavame múku. Z bielkov a zvyšného cukru vyšľaháme tuhý sneh a opatrne stierkou ho vmiešame do masy. Dno formy na pečenie (priemer 21 cm) vyložíme papierom, cesto vylejeme a urovnáme. Dáme piecť na 180° cca 35 min. Skúšame špajľou, prípadne prstom - keď je korpus pružný a cesto sa po stlačení vráti do pôvodnej polohy, mal by byť upečený.

Vychladnutý korpus na dvakrát prekrojíme.
Väčšiu časť mlieka s cukrom dáme variť, múku a žĺtky rozmiešame vo zvyšnom mlieku a vlejeme tiež do kastróla. Počkáme, kým zovrie a potom za stáleho miešania varíme na miernom ohni asi desať minút. Vznikne nám niečo ako hustý puding. Necháme vychladnúť, občas premiešame, aby sa nevytvorila "koža".
Maslo necháme zmäknúť pri izbovbej teplote. Vymiešame ho metličkovým šľahačom a po častiach zašľaháme aj takmer vychladnutú kašu. Hotový krém dáme zachladiť a preložíme ho do cukrárskeho vrecka.

Spodok korpusu potrieme marhuľovým džemom a pokvapkáme šťavou z kompótu. natrieme vrstvu krému a poukladáme ananás nakrájaný na maličké kúsky. Na to položíme druhú časť korpusu, postup zopakujeme a priklopíme treťou časťou.

(Na foto je korpus z menšieho počtu vajec, preto je prerezaný len jedenkrát.)

Celú tortu obtrieme krémom. Pre retro vzhľad urobíme na vrchu mriežku a po obvode ďobky krému. Mriežku vyplníme kúskami ananásu a poprskáme čokoládovou polevou. Moja mama ešte na boky torty popritláčala granko, to som ale doma nemala. Takže som zvolila mleté mandle premiešané s kakaom. Môžete dať aj strúhaný kokos alebo mleté orechy. Tortu je ideálne naplniť deň predtým, ako ju budete konzumovať. Bude krásne šťavnatá.

23. 1. 2022 18:25

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty