Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Čokoládovo-perníkové crinkles
Že ste o nich ešte nepočuli? Nič si z toho nerobte, donedávna ani ja, a zrazu boli všade! Tomu krásne popraskanému vzhľadu sa jednoducho nedalo odolať, a tak som sa do nich pustila. Celkom úspešne a mám pre vás aj niekoľko postrehov. ;)
- 10 minút 180°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
200 g | hladká múka |
50 g | trstinový cukor |
60 g | maslo |
2 ks | vajce |
200 g | horká čokoláda |
1 ČL | kypriaci prášok |
1 PL | tuzemský rum |
(1 ČL | vanilkový extrakt) |
1 ČL | perníkové korenie |
1/4 ČL | sóda bikarbóna |
štipka soli | |
+ kryštálový a práškový cukor na obaľovanie |
Postup prípravy
Najlepšie vianočné pečivo je jednoznačne linecké, ale treba si rozšíriť obzory a občas upiecť aj niečo nové. Crinkles sú vlastne veľmi ľahké. Áno, to biele, v čom sú obalené, nie je nič iné ako cukor, takže ak ich nechcete mať presladené, do cesta dajte len asi polovicu množstva, čo uvádza väčšina receptov. (Ja už mám množstvo upravené.)
Najskôr si teda čokoládu a maslo rozpustíme nad parou a necháme trochu vychladnúť. Do masy metličkou vmiešame cukor, rum, prípadne vanilkový extrakt. Vajíčka prešľaháme a vmiešame ich k čokoládovej zmesi. Nakoniec po častiach zapracujeme múku s kypriacim práškom, sódou, perníkovým korením a štipkou soli.
Takto zarobené cesto dáme prikryté do chladničky, aby stuhlo a dalo sa s ním lepšie pracovať. (Stačí aj hodinka.)
V dlaniach formujeme guľôčky asi vo veľkosti orecha. Guľôčky obaľujeme v kryštálovom cukre a následne dobre vyváľame v práškovom. Tento krok sa robí preto, aby vynikla ich popraskaná štruktúra. Dá sa to vraj nahradiť obalením v kokosovej a následne v mandľovej múke, ale neskúšala som. Ako som časom zistila, guľky je dobré robiť po jednej, čiže vygúľať a následne obaliť, až potom vygúľať ďalšiu. Teplo z dlaní totiž zabezpečí, že sa cukor lepšie prilepí.
Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry. Po upečení sú krehké a mäkké, ale keď vychladnú, spevnejú, akurát vo vnútri ostanú mäkké. Ta čo, idete na ne aj vy? ;)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk