Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Pastiersky koláč z morčacieho mäsa
Máte chuť jesť ho lyžicou priamo z pekáča, ale nemôžete, lebo deti by po vás chceli opakovať. :D Pastiersky koláč, známy skôr ako shepherd´s pie, je za mňa typické rodinné jedlo, aj keď u nás sme ho mali druhýkrát. Tentoraz odľahčenejšiu verziu s morčacím mäsom, dokonca som do pyré prepašovala aj paštrnák. (Môžete skúsiť tiež karfiol.)
- 4 porcie
- 30 minút 180°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
500 g | mletého morčacieho mäsa |
1 | väčšia cibuľa |
2 | strúčiky cesnaku |
2-3 | mrkvy |
150 g | mrazeného hrášku |
50 g | mrazenej kukurice |
2 PL | oleja |
soľ | |
mletá rasca | |
mleté čierne korenie | |
(mletá sladká paprika) | |
4 dl | vývaru |
2 PL | hladkej múky |
600 g | zemiakov |
150 g | paštrnáku |
120 ml | šľahačkovej smotany |
1 PL | masla |
3 PL | strúhaného parmezánu |
soľ |
Postup prípravy
Robievate ho doma? Moja anketa v okruhu blízkych známych dopadla tak, že polovica ani netušila, čo to vlastne je a očakávali niečo bryndzové. Pastiersky koláč sa najčastejšie robí z mletého hovädzieho alebo bravčového mäsa (prípadne mix). Videla a skúšala som už aj vegetariánsku verziu so šošovicou, za mňa dobrota.
Najlákavejšia je na ňom jemná a do chrumkava zapečená zemiaková kaša. Rozhodla som sa dať ju do zdobiaceho vrecka a trošku sa s ňou pohrať.
Ako prvé si môžete dať variť zemiaky a paštrnák domäkka. Vo väčšej panvici rozohrejeme olej. Opražíme cibuľu nakrájanú na kocky a pridáme mleté mäso. Varechou ho rozmiešame a opekáme zo všetkých strán. Pridáme pretlačený cesnak a mrkvu nakrájanú na malé kocky. Osolíme, okoreníme, chvíľu restujeme, pridáme aj hrášok a kukuricu. Zalejeme vývarom a prikryté dusíme asi 5 minút.
Nakoniec do mäsovej zmesi vmiešame múku, prevaríme a vylejeme do pekáča.
Uvarené zemiaky zlejeme, pridáme smotanu a maslo. Roztlačíme na kašu, ktorú podľa potreby osolíme. (Neodporúčam ponorný ani iný mixér, vzniklo by niečo lepivé a ťahavé.)
Ak by bola kaša príliš hustá, môžeme zriediť trochou mlieka. Nakoniec primiešame strúhaný parmezán. Preložíme ju do zdobiaceho vrecka s ozdobnou špičkou a nastriekame na mäso po celom povrchu.
Dáme zapiecť do rúry. Pred koncom odporúčam zapnúť funkciu gril, aby bola kaša pekne chrumkavá a jemne pripečená. :)
Podávame s niečím kyslým - kapustovým šalátom, cviklou alebo kyslými uhorkami.
Tip: Ak práve nemáte po ruke vývar, môžete použiť aj vodu, v ktorej ste varili zeleninu na pyré, prípadne ju doťuknúť troškou bezglutamánovej vegety.
Tip 2: My máme radi suchšiu verziu koláča, takže ak ste skôr tekutý tím, pridajte aj 5 dl vývaru.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk