Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Pastiersky koláč z morčacieho mäsa

Pastiersky koláč z morčacieho mäsa

Máte chuť jesť ho lyžicou priamo z pekáča, ale nemôžete, lebo deti by po vás chceli opakovať. :D Pastiersky koláč, známy skôr ako shepherd´s pie, je za mňa typické rodinné jedlo, aj keď u nás sme ho mali druhýkrát. Tentoraz odľahčenejšiu verziu s morčacím mäsom, dokonca som do pyré prepašovala aj paštrnák. (Môžete skúsiť tiež karfiol.)

  • Porcie 4 porcie
  • Čas varenia 30 minút 180°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

500 g  mletého morčacieho mäsa
1  väčšia cibuľa
2  strúčiky cesnaku
2-3  mrkvy
150 g  mrazeného hrášku
50 g  mrazenej kukurice
2 PL  oleja
 soľ
 mletá rasca
 mleté čierne korenie
 (mletá sladká paprika)
4 dl  vývaru
2 PL  hladkej múky
 
NA ZEMIAKOVÚ KAŠU
600 g  zemiakov
150 g  paštrnáku
120 ml  šľahačkovej smotany
1 PL  masla
3 PL  strúhaného parmezánu
 soľ

Postup prípravy

Robievate ho doma? Moja anketa v okruhu blízkych známych dopadla tak, že polovica ani netušila, čo to vlastne je a očakávali niečo bryndzové. Pastiersky koláč sa najčastejšie robí z mletého hovädzieho alebo bravčového mäsa (prípadne mix). Videla a skúšala som už aj vegetariánsku verziu so šošovicou, za mňa dobrota.

Najlákavejšia je na ňom jemná a do chrumkava zapečená zemiaková kaša. Rozhodla som sa dať ju do zdobiaceho vrecka a trošku sa s ňou pohrať.

Ako prvé si môžete dať variť zemiaky a paštrnák domäkka. Vo väčšej panvici rozohrejeme olej. Opražíme cibuľu nakrájanú na kocky a pridáme mleté mäso. Varechou ho rozmiešame a opekáme zo všetkých strán. Pridáme pretlačený cesnak a mrkvu nakrájanú na malé kocky. Osolíme, okoreníme, chvíľu restujeme, pridáme aj hrášok a kukuricu. Zalejeme vývarom a prikryté dusíme asi 5 minút.

Nakoniec do mäsovej zmesi vmiešame múku, prevaríme a vylejeme do pekáča.

Uvarené zemiaky zlejeme, pridáme smotanu a maslo. Roztlačíme na kašu, ktorú podľa potreby osolíme. (Neodporúčam ponorný ani iný mixér, vzniklo by niečo lepivé a ťahavé.)

Ak by bola kaša príliš hustá, môžeme zriediť trochou mlieka. Nakoniec primiešame strúhaný parmezán. Preložíme ju do zdobiaceho vrecka s ozdobnou špičkou a nastriekame na mäso po celom povrchu.

Dáme zapiecť do rúry. Pred koncom odporúčam zapnúť funkciu gril, aby bola kaša pekne chrumkavá a jemne pripečená. :)

Podávame s niečím kyslým - kapustovým šalátom, cviklou alebo kyslými uhorkami.

 

Tip: Ak práve nemáte po ruke vývar, môžete použiť aj vodu, v ktorej ste varili zeleninu na pyré, prípadne ju doťuknúť troškou bezglutamánovej vegety.

Tip 2: My máme radi suchšiu verziu koláča, takže ak ste skôr tekutý tím, pridajte aj 5 dl vývaru.

 

6. 2. 2023 13:31

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty