Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Oškvarkové pagáčiky
Čo by som to bola za gazdinú, keby som neskúsila upiecť pravé škvarkové pagáče. A veruže sa mi vydarili hneď na prvýkrát. Sú skoro také dobré ako robí svokor, od ktorého mám recept. :)
- 20 minút 180°C
- pečenie
- stredná obtiažnosť
Suroviny
500 g | hladká múka |
1 ks | vajce |
200 g | kyslá smotana |
100 g | maslo |
2 dl | mlieko |
20 g | čerstvé droždie |
soľ | |
štip. | kypriaci prášok do pečiva |
štip. | cukor |
220 g | škvarky |
(1-2 PL | bravčová masť) |
1 ks | vajce |
rasca celá | |
strúhaný syr | |
sezam |
Postup prípravy
Z tejto dávky vyšlo takmer 50 kúskov, takže v prípade potreby možno suroviny zdvojnásobiť.
Do misy preosejeme múku, pridáme kypriaci prášok a malú lyžičku soli. Vo vlažnom mlieku rozdrobíme droždie, pridáme štipku cukru a múky a počkáme, kým sa vytvorí kvások. Potom prelejeme do misy, pridáme smotanu, vajce, zmäknutý tuk a všetko dobre premiešame. Vypracujeme cesto, ktoré preložíme na dosku a necháme len asi päť až desať minút podkysnúť.
V pôvodnom recepte bolo rozmiešať pomleté oškvarky s trochou masti, aby sa dali dobre roztierať. Na toto alebo pozor. Ak dáte masti priveľa, pagáčiky vám budú v rúre padať na stranu. Ja som mala kúpené už pomleté škvarky so soľou priamo od mäsiara a nebolo treba ich riediť, dobre sa roztierali.
Rozvaľkáme cesto a natrieme naň oškvarkovú zmes. Preložíme jeden koniec a potom druhý tak, aby boli na sebe tri vrstvy cesta. Prikryjeme utierkou a necháme 15 minút kysnúť. Potom opäť vyvaľkáme a preložíme. Po ďalšej štvrťhodine kysnutia prekladací postup zopakujeme. Po posledných 15 minútach kysnutia vyvaľkáme na hrubší plát, z ktorého pohárikom vykrajujeme pagáčiky. Robíme to natesno, aby vyšlo čo najmenej zvyškov, lebo po ich zmiesení by už neboli pagáčiky také pekné vrstvovité.
Najvhodnejšiu veľkosť mal pohár na víno.
Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a posypeme rascou, sezamom alebo strúhaným syrom. Dáme do rúry a pečieme do zlatista. Skladujeme v uzatvárateľnej miske alebo aspoň prikryté, aby neoschli.
Tip: Časť kyslej smotany v ceste môžete nahradiť nastrúhaným uvareným zemiakom. Alebo dajte aj smotanu aj zemiak a trochu navýšte množstvo múky, aby bolo cesto po vymiesení kompaktné a len mierne sa lepilo na stenu misy.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk