Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Mramorový cheesecake
Ja viem, čískejk sme tu mali nedávno. Ale tento je zase iný a rovnako skvelý. Dosvedčia to aj moje kolegynky v práci, ktorým som ho priniesla pri príležitosti môho okrúhleho jubilea. Ehm. :)
- 40 minút 160°C
- pečenie
- stredná obtiažnosť
Suroviny
160 g | ovsené keksy |
3 PL | Granka alebo kakaa |
80 g | maslo |
600 g | krémový syr |
250 g | kyslá smotana |
3 ks | vajce |
1 ks | žĺtok |
250 g | práškový cukor |
vanilkový lusk | |
1 ČL | citrónová šťava |
5 ks | kocka čokolády |
Postup prípravy
Tento vanilkovo-čokoládový pán má oproti mojim predošlým výtvorom, ktoré nájdete tu a tu, dve odlišnosti.
1. Použila som iný krémový syr, nejaká neznáma slovenská značka. Po upečení chutí viac tvarohovo, podobne ako Lučina. Philadelphia je krémovejšia, ale zase tučnejšia. Je len na vás, čo použijete.
2. Je mramorový. Postup na tento efekt nájdete v recepte. Naštudovala som si ho na youtube a je to celkom ľahké.
Najskôr si rozdrvíme keksy, napríklad nožovým mixérom, a zmiešame ich s rozpusteným maslom a kakaom. Ak je zmes príliš mokrá, pridáme keksy alebo kakao. Ak je príliš prášková, pridáme maslo. Značky keksov sa totiž líšia obsahom tuku a každá môže reagovať inak.
Túto zmes utľapkáme na dno formy vyloženej papierom na pečenie a zvonka obalenej alobalom. Dáme do chladničky. Medzitým si pripravíme krém, a to tak, že poriadne vymiešame cream cheesy, preosiaty cukor, smotanu a vanilkové semienka. Po jednom vmiešavame vajíčko a žítok a nakoniec primiešame aj citrónovú šťavu. Toto všetko už poznáme, ale teraz príde na rad mramorovanie.
Pár lyžíc krému si odložíme bokom do misky. Nad parou v inej miske rozpustíme čokoládu a zmiešame ju s odloženým krémom.
Ten potom vylejem na vrch bieleho krému tak, aby vytvoril špirálu.
Potom zoberieme vhodný nástroj, ja som použila čínsku paličku, ale určite sa dá aj niečo iné, a jemne robíme osmičky z tmavého krému do svetlého. Nie je to ťažké, len pozor, aby ste krémy nepremiešali príliš.
Hotový koláč vložíme aj s formou do hlbokého plechu, ten dáme do vyhriatej rúry a vylejeme horúcu vodu z kanvice, aby voda siahala asi do polovice výšky formy. Dôležité je, aby tam vôbec nejaké voda bola, pretože v teple vytvorí paru a čískej tak bude omnoho vláčnejší.
Po upečení necháme vychladnúť v pootvorenej rúre a po vychladnutí dáme na noc do chladničky. Krájame nožom namočeným v teplej vode a ako som sa dnes v práci presvedčila, najlepšie chutí so sektom. Samozrejme, nealkoholickým. :)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk