Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Jablkový mrežovník s černicami
Kombinácia jablká - černice sa nám zapáčila. A tento koláčik nielen úžasne chutí, ale aj vyzerá. Čím viac jabĺk dáte, tým viac sa bude rozplývať na jazyku. :)
- 40 minút 180°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
500 g | polohrubá múka |
250 g | maslo |
2 ks | vajce |
200 g | práškový cukor |
1 ks | kypriaci prášok do pečiva |
štipka soli | |
1 ks | žĺtok |
1,5-2 kg | jablká |
škoricový cukor | |
vanilkový cukor | |
práškový cukor | |
černice |
Postup prípravy
Maslo (dá sa nahradiť Palmarínom, ale s maslom je oveľa lepší a jemnejší) necháme zmäknúť a potom ho zmiešame s preosiatou múkou, cukrom, kypriacim práškom, soľou a vajíčkami. Vypracujeme vláčne cesto, zabalíme do fólie a dáme aspoň na polhodinu do chladničky.
Potom ho rozdelíme na dve časti. Väčšiu rozvaľkáme, pomocou valčeka prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme ho aj na boky. Ak sa cesto trhá, nič to, dá sa sa aj utľapkať rukami a rozdiel nikto nezbadá. :)
Jablká nastrúhame nahrubo, dochutíme, vytlačíme z nich šťavu (aspoň časť, aby neboli vodnaté, ale ani vysušené) a navrstvíme na cesto. Zo zvyšného cesta buď radielkom vykrajujeme pásiky alebo ušúľame tenké valčeky a tie poukladáme do šikma, aby vznikla mriežka.
Do otvorov povkladáme černice a nakoniec mriežky potrieme žĺtkom. Dáme piecť do rúry a krájame až vychladnuté.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk