Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Domáce gaštanové pyré
Kedysi sme doma mávali len takéto. Najskôr sme v záhrade pri našej chatke v Častej nazbierali gaštany a potom ich mama v kuchyni prácne šúpala a varila. Výsledkom bola neskutočná dobrota, ktorú sme jedli buď len tak, alebo sme ju použili ako náplň do čokoládovej rolády. Odvtedy si na kupované pyré neviem zvyknúť. Nie je to skrátka ono. :)
- varenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
500 g | jedlé gaštany |
mlieko | |
2 ČL | vanilkový cukor |
40 g | maslo |
3 PL | tuzemský rum |
vanilkový cukor - 1 plus zvyšok | |
práškový cukor - na dosladenie podľa chuti | |
(kakao) | |
šľahačka | |
čokoládová poleva |
Postup prípravy
Aj keby sme si odmysleli tú primiešanú fazuľu v ňom, prekáža mi, že už je dochutené. To vlastné si môžete dochutiť a dopilovať do dokonalosti.
A tak, keď sme na prechádzke nazbierali pol plátenky jedlých gaštanov, síce drobných, ale výborných, zavolala som mame a spýtala som sa jej, ako to vlastne robievala. A potom som ju pozvala na návštevu, aby ochutnala, či som sa trafila. Vraj na sto percent. :)
Jedlé gaštany najskôr nožom zbavíme šupky. Začneme od svetlejších brušiek, tam je šupka najmäkšia. Ak sa nám dá, ošúpeme ich úplne, ak to nejde, spodnú šupku necháme tak. Keď sme hotoví, dáme ich variť do mlieka so štipkou vanilkového cukru tak, aby boli ponorené. Niekto ich varí len vo vode, ale mlieko im dodá lahodnejšiu chuť. Varíme, kým sa niektoré nezačnú rozpadávať, najlepšie na miernom až slabom ohni. Potom mlieko zlejeme a keď už nie s horúce, zbavíme ich aj spodnej, tenšej šupky. Tá z nich odpadáva aj sama. (Update: Ak gaštany poriadne umyjete, stačí ich narezať, uvariť v mlieku a olúpať až potom. Ušetríte si robotu.)
Vychladnuté gaštany môžeme buď rozsekať nožovým mixérom, pomlieť na mlynčeku na mäso, nastrúhať, alebo prelisovať cez sitko. Primiešame k nim zmäknuté maslo, rum a podľa chuti dosladíme. Dávkovanie je len orientačné, každý má iné chute a niekto má radšej sladšie a menej rumové, iný naopak. :)
Ďalšia fáza je naaranžovanie do misiek. Na to sa dá použiť buď lis na zemiaky, alebo, pre tých trpezlivejších aj lis na cesnak. :) V každom prípade vám z toho vyjdú takéto pekné "červíky". Potom už stačí len vyšľahať šľahačku (žiadne kupované v spreji, toto si vyslovene žiada pravú smotanu) a roztopiť čokoládu na varenie s kúskom masla. Tieto tri veci pokope, to je dokonalosť sama. A keby ste náhodou všetko pyré nespotrebovali, šup s ním do mrazničky. Zíde sa na horšie časy alebo pre nečakanú návštevu.
Tip: Mama do pyré pridáva aj štipku kakaa, aby bolo tmavšie, ale ja som ho vynechala. Tak možno inšpirácia na ďalší raz...
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk