Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Špenátová štrúdľa
Asi si nemusíme hovoriť, že špenát je zdravý. Aj napriek omylu s desatinnou čiarkou, pri ktorom sa ukázalo, že zďaleka nemá toľko železa, ako nám od detstva všetci štepovali a u Pepka námorníka fungoval asi len ako placebo. :) No kyselina listová, vitamíny a minerály tiež nie sú na zahodenie. Ak práve nemáte chuť na prívarok s volským okom, urobte si trebárs špenátovú štrúdľu. My ju milujeme a oslovila aj ochutnávačov z rodiny a priateľov.
- 20 minút
- 30 minút 180°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
Lístkové cesto | |
balíček čerstvého špenátu | |
50 g | kozí syr |
50-100 g | eidam |
2 strúč. | cesnak |
1 ks | menšia cibuľa |
1 ks | vajce |
trochu smotany alebo mlieka | |
olej | |
soľ | |
mleté čierne korenie |
Postup prípravy
Potrebujeme lístkové cesto na jednu štrúdľu. Ja kupujem v žlto-modro-červenom supermarkete také, čo je chladené a rovno rozvaľkané na pečiacom papieri. Asi nikto nerobí doma vlastné lístkové cesto, takže snáď mi aj skúsení kuchári odpustia. :)
Ďalej potrebujeme plnku. Tú si urobíme buď z čerstvého špenátu, alebo mrazeného listového. Na 1 štrúdľu minieme v pohode celé vrecko špenátových listov, z ktorých predtým odstránime stopky. Väčšie listy pokrájame. V kastróli si najskôr osmažíme cibuľku a cesnak nakrájané nadrobno. Po chvíli prihodíme špenát, osolíme, okoreníme a prikryté dusíme. Keď odokryjeme pokrievku, uvidíme, ako sa plný hrniec listov premenil na trošku zelenej kaše. :)
V tejto fáze prilejeme trochu smotany, vajíčko, (ale tak, aby nám z neho ostalo na potretie štrúdle), a rozdrobíme kozí syr, aby sa pekne roztopil. Samozrejme, fantázii sa medze nekladú, a tak je dovolená aj feta či mozzarela. Potom však treba doladiť solenie, keďže jeden syr je veľmi slaný a druhý vôbec.
Miešame, kým sa časť vody neodparí. Zmes necháme trochu vychladnúť, zlejeme prebytočnú tekutinu a potom rovnomerne rozotrieme na cesto. Posypeme strúhaným eidamom, zrolujeme a potrieme zvyškom rozšľahaného vajíčka. Konce zahneme, popicháme a dáme piecť do vyhratej rúry, kým nebude povrch krásne zlatistý. Treba asi pol hodinku.
Hotovú štrúdľu nekrájame hneď, lebo spľasne, ale krotíme svoje chute, kým nevychladne.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk