Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Multi-orechová torta bez múky
Milujem, keď má niekto z mojich blízkych narodky alebo meniny - mám totiž dôvod piecť! Lebo veď slávnostnú tortu si nenapečiete len tak ku káve. Tentoraz oslavuje svokor, ktorému moje koláče vždy chutia, ale zväčša nezabudne dodať: mohla si tam dať aj orechy. Tak tipujem, že tortička plná vlašských a lieskových orechov by mu mohla chutiť. :)
- 40 minút 180°C
- pečenie
- stredná obtiažnosť
Suroviny
8 ks | vajce |
200 g | mleté orechy (najlepšie zmes vlašských a lieskových) |
100 g | trstinový cukor |
100 g | krupicový cukor |
1 PL | kakao |
1 PL | uvarená káva |
olej na vymastenie formy | |
250 ml | šľahačková smotana |
125 g | čokoláda na varenie |
1 | vanilkový cukor |
1 PL | krupicový cukor |
50 g | maslo |
+ navyše - čučoriedkový lekvár, tuzemský rum, čokoláda na varenie, trochu tuku, ovocie a orechy na ozdobu |
Postup prípravy
Korpus z orechov som skúšala prvýkrát, ale určite nie naposledy. Môžete ho urobiť čisto z vlašských orechov, no ja som dala vlašských len polovicu a zvyšok som doplnila mletými mandľami (ostalo mi trošku z predošlého pečenia) a lieskovcami. Tie sú tam úžasné a dodajú torte skvelú chuť. Keďže som zohnala len nelúpané, najskôr som ich nasucho opražila na panvici a potom som hnedú šupku zošúchala dolu. Oriešky tak zároveň získali ešte lepšiu chuť.
Žĺtky oddelíme od bielkov a vymiešame ich s cukrom do biela. Potom do zmesi pridáme kávu, kakao, pomleté orechy a nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov.
Dno menšej tortovej formy (priemer 21 cm) vyložíme papierom na pečenie a boky vymastíme. Nalejeme polovicu cesta a pečieme vo vyhriatej rúre, až kým špáradlový test neodhalí, že je korpus hotový. Samozrejme, nevyberáme ho hneď, ale necháme aspoň čiastočne vychladnúť vo vypnutej a neskôr pootvorenej rúre, aby nespľasol. To isté zopakujeme s druhou polovicou cesta - korpusy teda budú dva.
Keď vychladnú, každý prerežeme na polovicu a získame štyri pláty. Horný korpus by mal byť otočený spodkom hore, aby bol zvrchu pekne rovný.
Kým korpusy chladnú, spravíme si krém. Do kastróla vylejeme šľahačku, pridáme cukor a necháme rozpustiť horkú čokoládu. Privedieme do varu, ale varíme len krátko, potom odstavíme a necháme vychladnúť - najlepšie v chladničke alebo v tomto ročnom období aj na balkóne. :)
Túto zmes vyšľaháme ako šľahačku - volá sa to parížska šľahačka. A zmiešame ju so zmäknutým maslom a kakaom, čím nám vznikne parížsky krém.
Každý plát hojne pokvapkáme rumom, natrieme džemom a krémom.
Krém dáme aj na boky, kto chce aj na vrch, ale ja som ho chcela mať pekný hladký.
Boky efektne obhádžeme rozdrevnými orechmi a popritláčame. Dáme stuhnúť. Nakoniec vrch oblejeme čokoládovou polevou, aby efektne stekala dolu, a dielo uvedieme do dokonalosti čerstvým ovocím, orechmi a podobne. Ja som využila aj bonbóny Ferrero Rocher, ktoré chuťovo aj výzorovo ladia s celou tortou, a čučoriedky, ktoré zasa ladia s džemom.
A krásna, moderná tortička je na svete! :)
PS: Práve sme ju dojedli. Bola dosť sýta, ale vynikajúca!
Páči sa ti recept?
Komentáre
Pridať komentár
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk