Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Mäkké medovníčky s orechmi
Ktosi múdry raz povedal, že medovníky majú byť mäkké a odvtedy sa všetky gazdinky ženú za receptami, čo to sľubujú. :) Pritom, ja mám vlastne rada aj mierne tvrdkavé medovníky :D. Ale OK, treba sledovať trendy a tak som si tento rok predsavzala, že tomu prídem na kĺb...
- 10 minút 180°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
200 g | hladká ražná múka |
100 g | špaldová celozrnná múka |
100 g | špaldová hladká múka |
100 g | vlašské orechy |
160 g | med |
120 g | trstinový cukor |
120 g | maslo |
2 ks | vajce |
1 ČL | perníkové korenie |
1 ČL | škorica |
1 ČL | sóda bikarbóna |
+ vajce na potretie | |
orechy, mandle a sušené ovocie na ozdobenie |
Postup prípravy
Receptov je viacero, obľúbený je ten Tinkin aj Mirkin a mne sa osvedčil aj jeden z našej podstránky. Vtip bude asi v tom, čo majú spoločné. A to po a) - maslo, med a cukor sa najskôr samotné zohrievajú, až potom sa zmiešajú so zvyškom a po b) - netreba ich piecť dlho - radšej menej, ako viac.
Z toho vychádza aj tento recept, plus som v ňom pomiešala okrem troch druhov múk aj mleté orechy, lebo tie my radi. A tento rok som dala zbohom bielkovej cukrovej poleve, radšej som stavila na prírodný vzhľad a "mozaiku" zo sušených plodov. Vyšli super. Sú mäkké. Už len, aby nestvrdli. A ak by predsa, trik s kúskom chleba alebo jablka pridaného do vrecka s medovníkmi u mňa vždy zafunguje. ;)
Nad parou necháme v jednej miske spolu rozpustiť, zovrieť a rozvariť maslo, med a cukor. Tak, aby sa kryštáliky cukru pekne rozpustili a neprekážali v ceste (genitív od cesto). Bude to vyzerať nejako takto. V inej miske zmiešame dokopy sypké suroviny. Postupne primiešame k tekutej zmesi a na záver vmiešame aj celé vajíčka. Vareškou spojíme, rozdelíme na dve časti (aby sa nám lepšie robilo) a dáme zabalené do fólie odpočívať do chladničky.
Keď cestíčko stuhne, preložíme ho na dosku, rozvaľkáme a vykrajujeme medovníčky. Pozor, tento rok som vyskúšala i keď neekologickú metódu - nemúčiť, ale vaľkať medzi fóliami. A veruže sa tak robí s cestom omnoho lepšie plus neostávajú na ňom také tie vysušené múkové odrobinky.
Vykrajujeme tvary, napríklad srdiečka, potierame rozšľahaným vajíčkom a na vrch poukladáme orechy, hrozienka a podobne. Vložíme do vyhriatej rúry a bez fúkania pečieme tých 9 až 10 minút. Vyberieme radšej skôr a preložíme na mriežku, kde nám pekné spevnejú. A ak všetko dobre dopadne, vo vnútri ostanú mäkučké!
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk