Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Dezerty

Štedrák

Štedrák
Vianoceklasika

Celé Vianoce som sa tešila, ako ho upečiem. Že kašlem na krémové zákusky, ale štedrák musí byť. Mala som už aj namleté orechy, mak... ale vždy mi do toho niečo prišlo, alebo ma odradili ešte stále značné zásoby iných koláčikov. :) A tak, keď už pošli všetky, aj tie najzabudnutejšie medovníky a zhodou okolností som oslavovala narodeniny, spravila som si radosť. Lebo hádajte, kto zjedol väčšinu plechu? :P (Postupne, samozrejme.)

Postup prípravy

Rada inovujem recepty, ale pri takejto klasike si netrúfam, lebo ho mám rada presne takýto tradičný. :) Akurát som bola happy, že som zohnala bio citróny a mohla som s čistým svedomím nastrúhať do plnky kôru.

Z mlieka, lyžice cukru a droždia som urobila kvások a zamiešala som ho do misy s ostatnými surovinami na cesto. Zapla som robot s hnetacím nástavcom a hnietla, kým sa cesto neodliepalo od stien misy.

Cestíčko potom pekne prikryté utierkou kyslo pri radiátore asi polhodinku. A tá mi akurát stačila na výrobu plniek. Na makovú aj orechovú (neviem, ktorú mám radšej, ale isté je, že ujedám z obidvoch) som zohriala mlieko až do horúca a zaliala som ním zvyšné ingrediencie, okrem bielok. Z nich som spravila sneh a rozdelila som ho do vychladnutých plniek. 

Tvaroh som klasicky vymiešala so žĺtkami a cukrom a pridala som kôru. Kto chce, môže pridať aj trochu Zlatého klasu.

Vykysnuté cesto som rozdelila na štyri rovnaké a jednu menšiu časť. Prvú časť som rozvaľkala na plát vo veľkosti plechu (v tomto prípade neprekáža, keď je plech väčší, lebo koláč drží tvar). Natrela som makovú plnku, prikryla plátom cesta (najlepšie to ide preniesť pomocou valčeka), natrela lekvár, opäť cesto, orechy, cesto, tvaroh a nakoniec najmenšiu časť cesta som rozvaľkala, narezala na pásiky a vytvorila z nich na vrchu mriežku.

Kto chce, môže do medzier uložiť hrozienka, vyzerá to takto pekne. :)

Mriežku som potrela rozšľahaným vajíčkom a dala piecť na horný a dolný ohrev. Ak by sa vám podarili vrstvy cesta príliš hrubé, môžete prepnúť aj na fúkanie, prípadne znížiť teplotu.

Tip: Plnky sa dajú urobiť aj bez snehu, v tom prípade dajte toľko mlieka, aby sa dali roztierať.

17. 1. 2017 21:32

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty