Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Hovädzí vývar so zeleninou
Za pätnásť rokov, čo varím, (aj keď dobre, zo začiatku to boli hlavne cestoviny a štrúdle z lístkového cesta), som sa ešte nikdy poriadne neskamarátila s takzvanou nedeľnou polievkou. U nás to bol vždy slepačí, kurací alebo hovädzí vývar. Len raz som sa odhodlala uvariť slepačí a skončilo to polievkou, ktorej asi desatinu množstva tvoril tuk. Mastné oká to je to, čo vo vývare neznášam. A pritom je to také ľahké. Garantujem vám, že v tomto hovädzom vývare nebude ani jedno a pritom bude silný, plný chuti a hneď vás postaví na nohy - či už bojujete s bacilmi alebo opicou. ;)
- 120 minút
- varenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
500 g | hovädzie mäso (napr. zadné alebo močing) |
4 ks | stredne veľká mrkva |
1 ks | stredne veľký petržlen |
kúsok zeleru | |
1/3 | pór |
1 | zemiak |
1 | menšia cibuľa |
1 | strúčik cesnaku |
+ podľa chute a preferencií: kel a/ alebo karfiol, petržlenová a zelerová vňať | |
soľ | |
3 ks | nové korenie |
3 ks | celé čierne korenie |
Postup prípravy
Vlastne ma to naučil svokor, povolaním kuchár, keď mi doniesol kus hovädzieho mäska s komentárom, že to je na vývar. Zeleninku už zvoľte podľa seba, ale nesmie chýbať mrkva, petržlen, cibuľa alebo aspoň pór a kúsok zeleru. To je jediná zelenina, ktorú neznášam už keď ju z diaľky cítim, ale zas v tom vývare nechá len letmý dotyk a treba ho tam. :)
Do väčšieho hrnca dajte variť vodu a keď zovrie, šupnite tam umyté mäso v celku. Krásne sa zatiahne. Polhodinu varte a potom pridajte väčšinu zeleniny. Ja osobne pridávam všetko okrem zemiaku a kelu či karfiolu, tie dávam až aspoň po hodine varenia, lebo sa rýchlo rozvaria. Pridajte aj bobuľky korenia, soľ a na miernom ohni varte ešte asi hodinu a pol. Po tomto čase by malo byť mäso mäkké, zelenina ešte nerozvarená a vývar tak akurát silný.
Zeleninu vyberte, čo máte radi podávajte k polievke, zvyšok vyhoďte. mäso nakrájajte a extra zavarte slížiky. U nás nesmie chýbať ani čerstvá petržlenová vňaťka.
Tip: Ak je hovädzie mäsko pekné, dá sa po uvarení podávať s omáčkou aj ako hlavné jedlo. Aspoň u nás je veľmi obľúbené a niekedy je oň väčšia bitka ako o šnicle.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk