Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Mandľový pšenový nákyp s jablkami
Pšeno, čiže lúpané proso, patrí vďaka svojmu nutričnému zloženiu medzi superpotraviny, navyše je bezlepkové. Keď som mala v tehotenstve anémiu, hľadala som zdroje železa. A pšeno v takejto podobe je naň bohaté až-až. Aby sa lepšie vstrebávalo, je dobré nepoužiť v nákype žiadne živočíšne mlieko, a doplniť ho vitamínom C. Preto kombinácia mandľové mlieko a pomaranč. :)
- 4 porcie
- 30 minút 170°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
1,5 šál. | pšeno |
3 šál. | mandľové mlieko |
1 | vanilkový cukor |
kôra z 1 bio citróna | |
hrozienka | |
tuzemský rum | |
3 ks | vajce |
2 ks | jablko |
+ | |
pomaranč | |
mandľové lupienky |
Postup prípravy
Niektorí sú zo pšena sklamaní, pretože ak sa zle urobí, vie byť hnusné - horké alebo tvrdé. Horkosti sa dá zbaviť tak, že pšeno pred varením trikrát prepláchneme horúcou vodou z kanvice. Až potom ho dáme variť do vody, alebo v tomto prípade, do mandľového mlieka, ochuteného vanilkovým cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou. Varíme ako ryžu na ryžový nákyp - odokryté na miernom plameni, mlieko postupne prilievame a kašu miešame, aby neprihorela.
Keď je pšeno uvarené, teda mäkké, alebo aspoň al dente, a čiastočne rozvarené, necháme ho trochu vychladnúť. V mise rozmiešame vajíčka, pridáme nastrúhané jablká, pšenovú kašu a hrozienka, ktoré sme predtým umyli a namočili do rumu. Zmes vylejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej formy (ak chcete bezlepkovú verziu, použite kukuričnú strúhanku alebo pomleté mandle). Dáme zapiecť.
Chutí super teplý aj studený, s pomarančom alebo kompótom. Chválili aj stravníci, ktorí nedôverujú zdravým a menej známym potravinám. :)
V takejto podobe bude pšeno zaručene mäkkučké. Pozor, vanilku a citrónovú kôru určite nevynechávajte, hlavne vďaka nim má nákyp svoju lahodnú chuť.
Tip: Použila som mandľové mlieko z obchodu, bolo už osladené, preto mi stačil jeden vanilkáč. Ak by som stíhala, urobila by som si vlastné mlieko, skúste aj vy, podľa tohto receptu. ;)
...
Zo pšena si môžete uvariť aj skvelú kašu s kokosovým mliekom. Alebo slané "rizoto". A ak máte chuť na klasický ryžový nákyp, recept nájdete tu. :)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk