Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Škoricové uzly
Vôňa škorice k chladnejším jesenným a zimným večerom patrí, a tak sa nečudujem, že kam sa pozriem, tam sa na mňa vyroja fotky a recepty na tieto škoricové slimáky. :) Aj keď presnejší názov by bol uzly. Neviem ako vám, ale mne sa vizuálne páčia omnoho viac ako klasické slimáky či hniezda, aj keď v chuti nie je veľký rozdiel. Oboje sú vynikajúce. A nie je náhoda, že ich po dlhom čase pečiem práve dnes - vo Švédsku totiž oslavujú Kanelbullens Dag, teda medzinárodný deň tohto pečiva.
- 13 porcií
- 10 minút 230°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
400 g | hladká špaldová múka |
40 g | trstinový cukor |
75 g | maslo |
25 g | čerstvé droždie |
250 ml | mlieko |
štipka soli | |
75 g | maslo |
45 g | trstinový cukor |
1 PL | škorica (kopcovitá) |
1/2 ČL | drvená vanilka |
1/4 ČL | kardamón (dá sa vynechať) |
+ vajce na potretie |
Postup prípravy
Základ je kysnuté cesto a ochutené maslo, koré sa naň natrie, preloží, nakrája a zatočí. Ja som túto dávku robila podľa inšpiratívnej blogerky děvče u plotny, ktorá zase použila recept jednej švédskej blogerky. A ktovie, odkiaľ ho mala tá. :)
S malými obmenami ho sem teda posúvam aj ja. A určite by ste ich spravili aj podľa tohto staršieho receptu, ktorý už mám na blogu. Pečeniu a škoricou prevoňanej kuchyni zdar! ;)
Rozpis je na množstvo 13 až 15 kusov.
Najskôr metličkou rozmiešame zmäknuté maslo s cukrom, štipkou soli a cukrom. Mlieko zohrejeme na teplotu tela (test s ponoreným prstom), rozdrobíme a rozmiešame v ňom kvasnice. Pridáme k maslu, a premiešame metličkou. Následne pridáme časť múky a dáme do hnetacieho robota. Po chvíli pridáme aj zvyšok múky. Cesto by malo byť trochu lepivé, aby boli uzly nadýchané.
Misu prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte necelú hodinku.
Pripravíme si náplň. Maslo rozpustíme takmer do tekuta a primiešame ostatné prísady. Necháme vychladnúť.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme plát (taký skôr obdĺžnik na výšku), natrieme škoricovým maslom a preložíme ako dopis. To znamená, že Cesto si pomyselne rozdelíme na tretiny, vrchnú tretinu preložíme smerom dolu tak, by sme zakryli strednú tretinu a spodnú tretinu preložíme potom smerom hore, aby boli všetky tri vrstvy na sebe.
Nakrájame na asi 1,5 cm široké prúžky a každý koniec točíme na opačnú stranu, pričom vytvoríme uzol a konce stočíme tak, aby boli skryté dolu. Prvé dva mi vyšli veľmi smiešne, ale potom som sa do toho dostala.
Uzlíky ešte necháme podkysnúť takých 20-30 minút, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme na plechu s papierom na pečenie piecť do vyhriatej rúry. Neľakajte sa vyššej teploty ani krátkeho času pečenia, naozaj sa za tú chvíľu krásne upečú a vo vnútri ostanú jemné. :)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk