Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Vláčny perník s jablkami
Dnes to u nás voňalo ako na Vianoce, a to som ešte ani zďaleka nepiekla medovníčky. Rovnako dobre totiž zafunguje perníkový koláč na plech, ktorý si môžete upiecť hocikedy, ale ja ho predsa len najradšej robím v predvianočnom období.
- 30 minút 180°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
200 g | polohrubá múka |
100 g | hladká (celozrnná) špaldová múka |
100 g | trstinový cukor |
2,5 PL | holandské kakao |
1,5 ČL | perníkové korenie |
1 ČL | škorica |
1 ČL | sóda bikarbóna |
2 ks | vajce |
230 g | kefír/ biely jogurt |
0,5 dl | olej |
40 g | tekutý med |
40 g | melasa/ datlový sirup |
3 ks | stredne veľké jablko |
4 PL | džem |
+ strúhaná čokoláda alebo poleva |
Postup prípravy
Dobrý perník na plech by mal byť nadýchaný, ale zároveň vláčny. O to sa v tomto recepte postarajú predovšetkým jogurt, resp. kefír, a jablká.
Postup je úplne jednoduchý. Zvlášť si zmiešame suché a zvlášť tekuté prísady. Potom obe zložky spojíme, stačí ručne metličkou. Nakoniec vmiešame nahrubo nastrúhané jablká. (Ak by bolo cesto príliš husté, môžeme pridať viac kefíru, ale jablká ho ešte "zriedia".)
Cesto vylejeme na menší vymastený a hrubou múkou vysypaný plech. Urovnáme a dáme piecť do predhriatej rúry. Pomocou špajle zistíme, či už je koláčik prepečený. Ešte teplý natrieme lekvárom, ja som dala čerešňový so škoricou, ale super je akýkoľvek. Na to sa hodí vrstva strúhanej horkej čokolády. Alebo ho po vychladnutí polejte polevou z horkej čokolády, rozmiešanej v troche horúcej šľahačkovej smotany. :)
Tip: Ak nemáte melasu či datlový sirup, použite hocijaké tekuté sladidlo.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk