Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

DezertyRaňajky

Klasické palacinky

Klasické palacinky
klasika

Keď je dnes ten Pancake Day, voľba na raňajky bola jasná. Chystala som sa urobiť palacinky z makovej múky s citrónovým krémom. Lenže potom vstal môj drahý a prosebne sa na mňa pozrel, že on by si dal klasiku. Úplne obyčajné palacinky z múky, mlieka a vajec, plnené džemom a tvarohom. Také som nerobila už pár rokov, takže super dôvod osviežiť si pamäť. (Ale tie makové si urobím čím skôr!)

Postup prípravy

Každý má svoj recept a veľa ľudí robí palacinky od oka. Základ sú tri suroviny - mlieko, múka a vajce plus trochu tuku, ktorý niekto dáva aj priamo do cesta a potom panvicu nemusí potierať. V prípade sladkej verzie palaciniek ide do cesta aj cukor, ale stačí trochu - lepšie sa budú robiť a sladkú chuť si ľahko doplníte náplňou a posýpkou.

Všetky suroviny zmiešame metličkou a necháme odstáť aspoň 15 minút, aby sa aktivoval lepok a aby sa palacinky netrhali. Ja som nepoužila olej, ale ghee, takže som si ho najskôr roztopila v mikrovlnke. Rozohrejeme panvicu, potrieme ju tukom a naberačkou vylejeme dávku cesta. Krúživým pohybom rozlejeme a ešte doladíme roztieračom. Je to super pomôcka, neviem si ju vynachváliť.

Keď povrch palacinky zmatnie, obracačom (kto vie, tak aj vyhodením do vzduchu ;) ) palacinku obrátime na druhú stranu a dopečieme. To je celé, veď to určite ovládate, ale pre istotu som zrekapitulovala.

Náplň už je na každom podľa chuti, my okrem džemových máme radi aj tvaroh s trochou mlieka a vanilkovým cukrom. Nutela u nás nefičí, maximálne tak nejaká zdravšia verzia z orechového masla.

Z tejto dávky vám vyjdú raňajky pre dvoch (cca 8 kusov), takže v prípade väčšieho apetítu pokojne zdvojnásobte. ;)

 

 

Tip: Nebola by som to ja, keby som aspoň trochu "nevymýšľala", takže som polovicu hladkej múky nahradila hladkou špaldovou. Viac som jej nemala, ale určite by sa nič nestalo, ak by som nahradila všetko množstvo.

13. 2. 2018 9:46

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty