Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

DezertyRaňajky

Lievance z makovej múky s citrónovým krémom

Lievance z makovej múky s citrónovým krémom
bez lepku

Ľahký obed, zdravý dezert alebo raňajky šampiónov? Tieto lievance sa hodia na každú príležitosť. Keď som od kamošky dostala balík makovej múky, hneď som sa tešila, ako ju vyskúšam a chuť maku sa mi v hlave automaticky spojila so sviežimi citrusmi. Teším sa o to viac, že je to bezlepkové jedlo, ktoré určite poteší nielen celiatikov.

Postup prípravy

Ak by ste to nevedeli, maková múka nie je to isté, čo mletý mak. Je to mak zbavený oleja pomletý na múku, takže má málo tuku a skvelé nutričné hodnoty, pričom na pečenie je oveľa vhodnejšia ako mak samotný. Je skvelá, ale priznám sa, že chutí trošku inak, akosi menej makovo. Čo je zas super príležitosť, aby ste ju v koláčoch a dezertoch skombinovali s makovou náplňou a dokonale sa "premakovali". :D Za vyskúšanie rozhodne stojí.

Lievance nie sú žiadna veda - všetky suroviny dáme do väčšej misy, necháme odstáť (stačí 10 - 15 minú) a rozmixujeme ich tyčovým mixérom na riedke cesto. Skúšala som robiť aj palacinky, ale neboli na pohľad až také pekné, plus trošku horšie sa s nimi pracovalo. Lievance sa ukázali ako vhodnejšie.

Panvicu potrieme ghee alebo kokosovým či iným olejom a lyžicou alebo malou naberačkou lejeme cesto a robíme menšie lievance. Opekáme z oboch strán. Nie je nutné potierať panvicu pokaždé, ale zopárkrát som to počas pečenia urobila.

Krém je dobré urobiť si vopred a nechať ho chvíľu v chladničke. Ricottu, jogurt, vanilku a cukor vymiešame, stačí meličkou, a pridáme šťavu a kôru z polovice citróna. Ak by sa nám krém zdal byť málo citrónový, pridáme ešte trochu šťavy, príp. kôry.

Na sirup vytlačíme šťavu z pomaranča, pridáme cukor a varíme dovtedy, kým trochu nezhustne. Môžeme doladiť aj šťavou s citróna. Lievance podávame tak, ako vidíte na fotke - preložené krémom, poliate sirupom a dozdobené čerstvými citrusmi. Mňam. :)

 

Tip: Jablkové pyré môžeme nahradiť aj zrelým rozmačkaným banánom.

 

16. 2. 2018

Páči sa ti recept?

Odoberať novinky

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť alebo čo urobím s tonou tekvice, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Odber noviniek

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2018 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty