Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Šalát tabouleh
Niekto sa v kuchyni inšpiruje chuťovými zážitkami z ciest či obľúbených reštaurácií, niekto zas maminou kuchyňou alebo receptmi v telke. Ja, samozrejme, tiež čerpám z týchto všetkých zdrojov, ale najviac ma inšpiruje, keď treba niečo urýchlene spotrebovať. Lebo vyhadzovať jedlo je u nás hriech. Takže keď sa nám petržlenová vňať v črepníku rozrástla tak, že by sme museli uvariť aspoň 10 litrov vývaru a 5 kíl nových zemiačikov (to sú jedlá, ktoré bez vňate nemôžu existovať), aby sme ju minuli, chcelo to iný plán. Nápad s petržlenovým pestom nakoniec prevalcovala chuť na libanonský šalát tabouleh. Minula som všetku vňať. A ešte by zniesol. Ale bol super! Chcete recept? ;)
- 2 porcie
- 20 minút
- varenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
70 g | petržlenová vňať (zbavená stoniek) |
60 g | bulgur |
4 ks | cherry paradajka |
3 ks | sušená paradajka |
1/4 | šalátová uhorka |
1 | jarná cibuľka |
1 | šalotka |
olivový olej | |
šťava z 1/2 citróna | |
(1/2 PL ocot z granátového jablka) | |
1/4 ČL | škorica |
štip. | rímska rasca |
čerstvá mäta | |
soľ | |
mleté čierne korenie |
Postup prípravy
Obvykle sa takýto šalát papá ako príloha k mäsu, napríklad grilovanému, takže recept určite využijete počas nasledujúcich mesiacov.
Ja som si ho však dala samotný. Nezľaknite sa množstva vňate, v originál recepte jej je ešte viac, no takto je to podľa mňa akurát. A jeden by neveril, ako skvelo v tejto kombinácii vyniknú škorica a rímska rasca.
Bulgur zalejeme dvojnásobným množstvom vriacej vody, pridáme kvapku oleja, trochu soli a varíme 2 minúty. Potom prikryjeme pokrievkou, zabalíme do utierky a necháme 15 - 20 minút dôjsť. Cibuľku, šalotku a vňať nakrájame najemno. Sušené aj čerstvé rajčiny spolu s olúpanou uhorkou nasekáme na malé kúsky. Všetko premiešame spolu s hotovým a vychladnutým bulgurom.
Pridáme olej, citrónovú šťavu, ocot z granátového jablka (môžeme aj vynechať alebo nahradiť balsamicom), koreniny, nasekanú mätu (maximálne 1 vetvička) a podľa chuti dosolíme.
Chute spolu musia ladiť a žiadna z nich nesmie prebyť typickú chuť petržlenky. Tú milujem, takže pre mňa je toto top šalátik.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk