Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Nepečená jablková torta

Nepečená jablková torta

Každý recept má svoj príbeh a recept na túto nepečenú pochúťku mám už asi 20 rokov prefotený z časopisu vo svojej receptovej písanke. V časoch, keď ešte nebol internet som si poctivo vystrihovala, lepila a opisovala recepty, ktoré ma zaujali. To som ešte netušila, že raz budem mať blog. Ani že budem pracovať v časopise (aj keď úplne iného zamerania). :D

  • Príprava varenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

600 g  olúpané a vykrojené jablká
2 ks  vanilkový puding (alebo Zlatý klas)
2 ks  vanilkový cukor
2 ČL  vanilková pasta
5 PL  kryštálový cukor (alebo podľa chuti)
1 PL  citrónová šťava
1-2 ČL  strúhaná citrónová kôra
 detské piškóty (väčší balík)
 (tuzemský rum)
 voda
 
NA VRCH
1  kyslá smotana
1  vanilkový cukor
1 PL  práškový cukor

Postup prípravy

V minulosti som ho už niekoľkokrát skúšala, ale až dnes som vrch ozdobila kyslou smotanu, čo koláčiku mimoriadne prospelo. A keďže na tieto účely spravidla míňam jablká, ktoré treba vykrojiť, množstvo je myslené na jablká v očistenom stave.

Jablká nakrájame na malé kúsky, prípadne nastrúhame. Pridáme 2 dl vody, cukor, pastu, citrónovú šťavu a kôru a prikryté ich varíme 10 - 15 minút. Keď sú mäkké, môžeme ich rozmágať pučidlom na zemiaky, ale ja som ich radšej prebehla tyčovým mixérom. V hrnčeku rozmiešame pudingy s asi 3,5 až 4 dl vody a vlejeme k jablkám. Za stáleho miešania metličkou necháme priviesť k varu, stíšime teplotu a ešte miešame aspoň päť minút, aby sa zmes prevarila a stratila sa škrobová chuť. Ak by bola príliš hustá, môžeme ešte pridať vodu.

Do tortovej formy s odnímateľným dnom (moja má priemer 21 cm) uložíme vrstvu piškót (môžeme ich trochu pokvapkať rumom alebo citrónovou šťavou), rozotrieme jablkový krém, opäť dáme piškóty a opäť krém. Opakujeme dovtedy, kým nemienieme všetok krém, pričom vrchná vrstva musí byť jablková. (Vyjdú tri až štyri vrstvy piškót.) Urovnáme stierkou a dáme stuhnúť do chladničky, najlepšie na noc.

Smotanu vymiešame s vanilkovým a práškovým cukrom a rozotrieme na vrch torty. Urovnáme a dáme stuhnúť ešte na niekoľko hodín. Pred podávaním môžeme posypať strúhanou čokoládou. Namiesto kyslej smotany môžeme tortu ozdobiť šľahačkou, tiež mňam kombinácia. :)

30. 9. 2018 15:21

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty