Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Gratinované zemiaky s hlivou a špenátom
Toto jedlo je taká obdoba francúzskych zemiakov bez vajec a údeniny. Keď som u pána, ktorý u nás v obci pred kulturákom predával zeleninu, kupovala hlivu, hneď mi dal pár tipov na jedlá z nej. Táto verzia síce medzi nimi nebola, no práve vtedy sa mi nejako zrodila v hlave.
- 2 porcie
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
500 g | zemiaky |
200 g | hliva ustricová |
1 | cibuľa |
2-4 | strúčik cesnaku |
130 g | čerstvý špenát |
1 | kyslá smotana |
0,4 dl | plnotučné mlieko |
olej alebo ghí | |
soľ | |
mleté čierne korenie | |
parmezán | |
maslo na vymazanie formy |
Postup prípravy
Najlepšia z hlivy je podľa neho mliečna kyslá polievka so zemiakmi a krúpmi. Súhlas! Recept na ňu nájdete TU. No a keďže zemiaky a kyslá mliečna chuť mi k hlive pasujú najviac, napadlo mi ju takto jednoducho zapiecť.
Mužíčkovi chutilo veľmi a mäso mu tam nechýbalo (veď je piatok, tak čo). A mne pochopiteľne tiež. Najmenšia stravníčka špenát neobľubuje, tak vyjedla aspoň zemiaky. :)
Zemiaky najskôr predvaríme, stačí do polomäkka. Či v šupke alebo bez, to je na vás. V panvici rozohrejeme olej, ghí alebo masť (pre nevegetariánov) a opražíme na nej nakrájanú cibuľku aj cesnak. Trochu osolíme, pridáme nakrájanú hlivu zbavenú drevnatej časti a podusíme. Na záver vsypeme špenátové listy, sparíme a odstavíme.Kto má rád viac cesnaku, teraz môže vmiešať aj prelisovaný čerstvý.
Zapekaciu nádobu vymastíme, poukladáme tenké kolieska zemiakov tak, aby sa trochu prekrývali, osolíme, prípadne posypeme mletým čiernym korením, a rozotrieme špenátovo-hríbovú zmes (bez prebytočnej tekutiny). Na to rozotrieme kyslú smotanu zriedenú trochou mlieka a tiež jemne osolenú. Nasleduje opäť vrstva zemiakov, mne nevyšli po celom, tak som dala len po obvode. Na vrch ešte nastrúhame parmezán a dáme zapiecť na 180 stupňov cca na 25 minút. Pred koncom môžeme hodiť funkciu gril, nech sa nám vrch trošku sfarbí.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk