Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Pesto z petržlenovej vňate
Ak máte záhradku a pestujete v nej petržlen, zrejme vám často ostane vňať. Nasekaná do polievky je super, aj na nové zemiačiky s maslom, ale ak máte vňaťky naozaj veľa, napríklad pri vyplievaní petržlenu nasadeného príliš nahusto, vtedy obvykle skončí v komposte. A to je chyba. :)
- bez tep. úpravy
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
3 hrsť | petržlenová vňať |
pár lístkov bazalky | |
3 PL | vlašské orechy |
1 PL | slnečnicové jadierka |
2 ČL | citrónová šľava |
kôra z 1/4 citróna | |
2 | strúčik cesnaku |
0,5 dl | kvalitný olivový olej |
2 PL | strúhaný parmezán alebo iný tvrdý syr |
soľ |
Postup prípravy
Ja z nej robievam šalát tabouleh alebo vynikajúce pesto, ktoré používam nielen na cestoviny, ale ešte častejšie ako nátierku na kváskový chlebík. Kombinácia petržlenu, citrónu, citrónovej kôry a cesnaku je mňam a úplne mi evokuje leto.
Keď robím pesto, najskôr pomeliem orechy a semienka. Stačí, keď použijete buď to alebo to, no keďže mám doma zásoby oboch, kvôli výživovým hodnotám aj pestrejšej chuti som použila obidve. Inak rada do pesta používam tekvicové jadierka alebo mandle, ale konkrétne v tomto sú tie vlašáky naj. Vňať umyjeme, vyberieme len mladšie a pekne zelené vetvičky a otrháme z nich len listy - stonky vyhodíme. Pre spestrenie pridávam k petržlenke aj pár lístkov bazalky. K tomu pridáme olej, prelisovaný cesnak, kôru a šťavu z citróna, trošku soli, nastrúhaný syr a pomleté orechy a jadierka. Všetko zmixujeme ponorným mixérom na hladkú hmotu. Podľa potreby ešte pridáme olej a dosolíme.
Skladujeme v uzatvorenom pohári v chladničke zaliate olejom, vydrží tak niekoľko dní (bez syra ešte dlhšie). Aj keď ja ho nerobím príliš mastné a radšej ho spravím len toľko, aby sa hneď zjedlo.
...
Skúste aj pesto z tekvicových jadierok, netradičné brokolicové či klasické bazalkové pesto.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk