Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Vegan arašidové cookies so slaným karamelom
Asi už viete, že síce nie som vegánka, ale mám rada všetky vegánske jedlá. Mnohé z nich sú oveľa zdravšie a výživnejšie ako klasika, pritom chuť tým vôbec netrpí. Tak napríklad tieto cookies, ktoré môžu nielen vegáni, ale aj celiatici. Sú dobré aj samotné, ale s kokosovým karamelom nemajú chybu. :)
- 13 minút 180°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
110 g | arašidové maslo |
1 | banán |
1 PL | pomleté ľanové semienka |
3 PL | voda |
40 g | kokosový cukor |
štipka soli | |
50 g | kokosová múka |
1/2 ČL | sóda bikarbóna |
200 ml | kokosové mlieko (len smotana) |
30 g | kokosový cukor |
Postup prípravy
Príprava je úplne easy a stačí vám zopár surovín. Skoro všetko zoženiete v mojom obľúbenom obchode. Možno ho poznáte pod názvom Bio Dia Celia, ale pozor, ten sa už zmenil na osobnejší a modernejší názov Pán Kukučka. Je to rodinná firma, takže meno Kukučka je reálne. :) A tú osobnú zainteresovanosť tam aj cítiť, lebo naozaj sú to všetko starostlivo vybrané produkty, ako ich oni nazývajú - špeci veci, ktoré sami ochutnali, vyskúšali a poznajú ich pôvod a príbeh. Ja chodím do prevádzky v trnavskom MAXe kupovať múky na kváskovanie a doplniť zásoby hlavne toho, čo nezoženiem v bezobalových obchodíkoch. No a najnovšie ma potešili, že rozšírili sortiment a majú aj prírodnú kozmetiku, dokonca viacero značiek. Všetko nájdete na ich webe v eshope. Do 22. novembra máte aj zľavičku 5 eur, ak nakúpite nad 40 eur. Stačí zadať kód Pan5. Podľa mňa fajn akcia. ;) (A ešte vám to všetko príde v plne recyklovateľnom balení s výplňou z rastlinných škrobov, ktorá je kompostovateľná a rozpustná vo vode. Za toto fakt tlieskam!)
Do cookies obvykle ide vajíčko, no vegáni ho nahrádzajú tzv. flax egg - ľanové semienka dobre rozmiešame s vodou a necháme cca 10 minút postáť. Vznikne hmota, ktorá má podobne lepiacu funkciu ako vajce. Dáme ju do misky spolu s arašidovým maslom a banánom. Pridáme cukor z kokosových kvetov a štipku soli, všetko rozmixujeme tyčovým mixérom. Potom do hmoty vmiešame aj kokosovú múku so sódou. Vznikne nám mierne lepivé cestíčko. Z neho tvarujeme guľky alebo kopčeky a ukladáme ich na plech s papierom na pečenie tak, aby boli medzi nimi rozostupy.
Jemne ich roztlačíme rukou a dáme piecť do vyhriatej rúry. Hotové vyberieme na mriežku a necháme vychladnúť.
Konzervu s kokosovým mliekom dáme vopred do chladničky, aby sme mali istotu, že sa oddelí tuková časť od vodovej. Otvoríme ju a odoberieme len hustú bielu časť. Dáme ju do kastrólika, prisypeme cukor a miešame. Počkáme, kým hmota začne bublať a na miernom ohni miešame ešte asi 4-5 minút. Na záver pridáme trochu morskej soli - každý podľa chuti. Ja som dala asi tretinu lyžičky.
Karamelom môžeme cookies poliať alebo ho nechať trošku stuhnúť a zlepiť ich ním, aby vznikli "sendviče".
Koláčiky sú vďaka banánu a maslu skôr vláčne ako chrumkavé, ale vy si ich môžete "ochrumkaviť" tým, že ich posypete orieškami. Napríklad pistáciami ako ja. Alebo kyselkavými liofylizovanými malinami od Mix it.
Ak patríte k tým, čo radi zapíjajú koláč mliekom alebo kakaom, mám pre vás tip na dobrý vegánsky nápoj tohto typu. Kokosovo-mandľové mlieko s nepraženým kakaom. Zohriať a dobre rozmiešať. Nič viac netreba. :)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk