Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Dhal zo zeleného hrachu s mrkvou
U nás doma som žiaľ jediná, kto doslova miluje kari a všetky jedlá urobené na indický spôsob. Akože keď uvarím, zjedia, ale poznáte to, nie sú tam tie pravé iskričky v očiach. Ešte keby tam aspoň mäso bolo, ale vegánske? Ts. A tak som ich minule umlčala špagetami a sebe som si kráľovsky uvarila toto bohovské kari alebo dhal zo sušeného hrachu. K tomu basmati ryža a krochkala som blahom. Ani ochutnať som im nedala. :D
- varenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
120 g | sušený zelený hrach |
1/2 | cibuľa |
2 | strúčik cesnaku |
2 ks | mrkva |
2 PL | olivový olej alebo ghí |
1 ČL | rímska rasca |
1 ČL | kurkuma |
2 PL | paradajková passata (pretlak) |
soľ | |
1 cm | čerstvý zázvor |
štipka čili | |
1/2 ČL | korenie garam masala |
1 dl | kokosové mlieko |
voda alebo vývar podľa potreby |
Postup prípravy
Ak ste so mnou na jednej lodi, určite skúste tento recept ako obmenu k rôznym šošovicovým, cícerovým, mungo a podobným strukovinovým kari. Zelený sušený hrach som zahliadla v mojom obľúbenom bezobalovom obchodíku Packless v Trnave a hneď som sa majiteľky Lindy spýtala, či ho používa. Vraj áno a pripravuje z neho všetko možné, tak som ho hneď vzala za plný pohár. Aj polievka z neho bola super, receptík na ňu spíšem inokedy.
Poďme teraz k dhalu. Varenie sa začína deň vopred, kedy treba namočiť hrach do vody. Vo woku alebo v panvici rozohrejeme olej či ghí, pridáme nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Šupneme tam aj rímsku rascu a kurkumu, rýchlo však zalejeme pretlakom, aby sa neprepálili. Pridáme očistenú a na tenké polkolieska nakrájanú mrkvu. Osolíme, zalejeme vodou alebo vývarom tak, aby bola ponorená, prikryjeme a 10 minút dusíme.
Teraz príde na rad scedený a premytý hrach. Pridáme aj nastrúhaný zázvor, čili a korenie garam masala. Rozpis je orientačný, pokojne si korenín pridajte viac. Zalejeme opäť vodou alebo vývarom a varíme, kým hrach nezmäkne. Tekutinu priebežne dolievame. Na záver pridáme kokosové mlieko, ak treba ešte dochutíme/ zriedime. :)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk