Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Ryžovo-pšenový nákyp so slivkami
Ryžový nákyp bol vždy jedno z mojich naj jedál. Rokmi som sa ho naučila robiť v zdravšej aj menej sladkej verzii, vhodnej aj pre maličké deti. Tento je dokonca pšenovo-ryžový, bez mliečnych zložiek. Na vrchu nie je zapečený sneh (ten u nás patrí len na žemľovku), ale škoricové slivky. V takejto podobe sa dá jesť ako hlavné jedlo, ale aj dezert ku káve či koláč pre návštevu. :)
- 45 minút 165°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
100 g | guľatozrnná ryže |
100 g | pšeno |
500 ml | ovsené mlieko |
1 ČL | mletá vanilka |
1 | jablko |
3 | vajce |
hrsť hrozienok | |
(1 PL | cukor alebo iné sladidlo) |
6 ks | veľká slivka |
1 | škoricový cukor + trochu cukru navyše |
masť + strúhanka na dno formy |
Postup prípravy
Pšeno aj ryžu namočíme, pokojne na noc. Ráno prepláchneme a uvaríme v ovsenom mlieku s vanilkou, prípadne dosladíme, ale ovsené mlieko je prirodzene sladké (aspoň to moje). Varíme domäkka odokryté, ako kašu, občas premiešame. Ak treba, pridáme trochu vody/ mlieka. Necháme vychladnúť.
Vmiešame celé vajcia, namočené hrozienka a nastrúhané jablko. Rozotrieme do vymastenej a vysypanej zapekacej formy. Slivky nakrájame na mesiačiky, premiešame ich so škoricovým cukrom a necháme 10 min odležať. Poukladáme ich na vrch nákypu, polejeme aj so šťavou, ktorá ostala, a dáme piecť na 165-170° cca 40-45 minút, záleží od veľkosti plechu atď.
Deťom môžeme úplne vynechať cukor, bude to dobré aj tak. :)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk