Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Tekvicovo-jablkové čatní

Tekvicovo-jablkové čatní

Milujem sladko-slané kombinácie, preto som si veľmi obľúbila čatní. Neskúšala som ich veľa, ale aj tak si dovolím tvrdiť, že toto tekvicovo-jablkové, inšpirované tým, čo práve naša záhrada dáva v hojnom množstve, je mega! Naschvál ho robím tak, aby malo „kúskovú“ textúru, aj keď pri krájaní tekvice na mini kúsky vždy trochu nadávam. Ja si ho natriem pokojne aj na chlieb s lučinou a druhá obľúbená kombinácia je s mäskom a mätovým kuskusom.

  • Príprava varenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

500 g  očistená tekvica hokkaidó
300 g  očistené jablká
4 PL  olivový olej
1  cibuľa
2  strúčik cesnaku
2 ks  celá škorica
4 ks  nové korenie
1-2 ČL  soľ
 šťava z 2 pomarančov
4 PL  umeocot (prípadne jablkový ocot)
 štipka mletého čili
140 g  Želírovací cukor so stéviou Dr. Oetker

Postup prípravy

Tentoraz som prvýkrát použila namiesto obyčajného cukru želírovací so stéviou od Dr. Oetker, takže nielenže urobí peknú textúru, ale ešte aj ušetrím kalórie. :P Takto zavarené čatní v poháriku nám bude pripomínať leto aj počas chladných dní. Rozpis je na cca 4 malé poháriky.

Tekvicu aj jablká si nakrájame na čo najmenšie kúsky. Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno a opražíme ich na panvici do sklovita. Osolíme, pridáme kúsky tekvice a jablka a pár minút restujeme. Pridáme aj koreniny, pomarančovú šťavu a ocot. Dusíme na slabej teplote, kým tekvica nie je mäkká, ale stále má svoju štruktúru. Potrvá to cca 20 minút. Primiešame želírovací cukor, premiešame a opäť dusíme aspoň 5 minút. Ak by sa čatní javilo príliš riedke, môžeme k záveru varenia panvicu odokryť a tekutinu zredukovať. Vyberieme škoricu aj korenie a ešte horúce čatní naberieme do sterilizovaných pohárikov až po vrch. Dobre zatiahneme, položíme viečkom nadol a necháme vychladnúť. 

Tip: Do čatní môžete pridať aj nastrúhaný čerstvý zázvor a ak vám je málo sladké, hodia sa k nemu vopred namočené hrozienka. ;)

4. 9. 2020 21:15

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty