Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Vianočná čokoládovo-pomarančová torta
Za tortárku sa nepovažujem ani omylom, no táto sa mi celkom vydarila, čo poviete? ;) Cesto á la Sacher, čoko krém so Zlatým klasom a čokoládová ganache. To všetko s podtónom pomaranča a pomarančovej kôry. Ak ešte nemáte svoj hlavný vianočný múčnik, odporúčam!
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
6 ks | vajce |
160 g | práškový cukor |
110 g | hladká múka |
50 g | mleté mandle |
½ | kypriaci prášok do pečiva |
štipka soli | |
200 g | horká čokoláda s pomarančovou kôrou |
200 g | maslo |
2 x | Zlatý klas Originál Dr. Oetker |
750 ml | mlieko |
160 g | maslo |
120 g | práškový cukor |
1 | vanilkový cukor Dr. Oetker |
100 g | horká čokoláda |
1 PL | tuzemský rum |
2 PL | pomarančová šťava |
+ 1 celý pomaranč | |
0,2 dl | tuzemský rum |
40 g | smotana na šľahanie |
45 g | horká čokoláda |
½ ČL | maslo |
Postup prípravy
Formu s odnímateľným okrajom s priemerom 21 cm jemne vymastíme a na dno prichytíme papier na pečenie. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a pridáme zmäknuté maslo. Čokolády rozpustíme nad parou, necháme mierne vychladnúť a vmiešame do žĺtkovej zmesi. Z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh. Múku, mandle a kypriaci prášok premiešame. Do žĺtkovej zmesi na striedačku metličkou pridávame sneh a sypkú zmes. Cesto vylejeme do formy, urovnáme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov. Počas pečenia môžeme teplotu znížiť na 160°. Pečieme asi hodinu, resp. dovtedy, kým torta nie je prepečená aj v strede, čo zistíme pomocou testu špajľou.
Hotový korpus necháme vychladnúť. Ak vznikne v strede „kopček“, zrežeme ho dorovna. Korpus na dvakrát prekrojíme, aby sme získali tri rovnaké časti.
Pripravíme si krém. Je to klasický maslový krém nadstavený pudingom, akurát ja ho robievam čo najviac pudingový, aby bol čo najmenej mastný a tým pádom torta viac fit a ľahšie stráviteľná. :)
Maslo necháme pri izbovej teplote zmäknúť a vymiešame ho s práškovým cukrom. Zlaté klasy uvaríme v mlieku spolu s vanilkovým cukrom. Puding odstavíme a necháme ho vychladnúť, pričom ho nezabúdame miešať, aby sa nevytvorila koža. Čokoládu roztopíme nad parou. Vmiešame ju k maslu a po častiach zašľaháme aj vlažný puding. Dochutíme 2 lyžicami pomarančovej šťavy a troškou rumu. Krém dáme na chvíľu zachladiť. Korpusy navlhčíme šťavou z polovice pomaranča, do ktorej primiešame rum. Pokvapkáme aj vrchný korpus z vnútornej strany. Spodný korpus natrieme krémom, poukladáme pomaranč nakrájaný nadrobno, priklopíme stredný korpus a postup zopakujeme. Položíme vrchný korpus, jemne pritlačíme a celú tortu potrieme krémom, ktorý nám ostal. Boky zotrieme stierkou, aby sa vytvoril efekt polonahej torty. Dáme do chladničky.
Smotanu zohrejeme v kastróliku tesne pod bod varu. Vmiešame do nej nalámanú čokoládu aj maslo, kým sa nerozpustia. Nalejeme na vrch torty tak, aby vznikli stekance. Opäť dáme zachladiť a ozdobíme.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk