Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Pistáciový cheesecake
Pistácie som dlho poznala len v praženom solenom stave v škrupinkách, z ktorých sme si ako deti robili gumky do vlasov. V dezertoch som pistáciovej chuti prišla na chuť až ako dospelá, ale o to viac. Taká poctivá pistáciová zmrzka, pre tú by som vraždila. :) Takže keď som sa rozhodovala, čo za tortu si upečiem na narodky, zjavil sa mi v hlave práve pistáciový cheesecake doplnený sviežim lemon curdom.
- 60 minút 170°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
130 g | BeBe keksy (1 balenie) |
30 g | ovsené vločky |
20 g | nesolené pistácie |
90 g | maslo |
250 g | mascarpone |
250 g | odtučnený tvaroh vo vaničke |
100 g | tučný tvaroh |
100 g | kyslá smotana |
25 g | pistáciová pasta |
100 g | práškový cukor |
1 | vanilkový cukor |
2 ks | vajce |
1 | žĺtok |
1 PL | pudingový prášok príchuť pistácia |
hrsť nesolených pistácií | |
1 dl | lemon curd |
Postup prípravy
Keďže sme z pochopiteľných dôvodov nerobili žiadne párty ani veľké rodinné "sešlosti", čískejk bola jasná voľba. Hlavne preto, že mám aj takú sympatickú, akurát veľkú formu s priemerom 21 cm, a tak ani menší počet ľudí nemá problém poradiť s ním. Navyše moja verzia je trošku fit - menej tuku aj cukru. Je úplne ľahučký a vôbec nie hutný. Použila som to, čo sme mali doma, no dá sa to aj inak. (Tučný tvaroh a smotanu ani nemusíte použiť, pokoje nahraďte odtučneným tvarohom alebo mascarpone alebo cream cheese či ricottou. Vždy to bude trošku iné, ale určite nič nepokazíte.)
Sušienky, vločky aj pistácie dáme do sekáčika a rozdrvíme. Zmiešame s rozpusteným maslom. Spodok formy s odnímateľným okrajom vyložíme papierom na pečenie (pricvakneme ho medzi dno a obruč, prečnievajúci papier odtrhneme).
Dáme na chvíľu do chladničky a následne ho vo vyhriatej rúre 10 minút predpečieme.
Krém na cheesecake robievam len ručne. Do misy dáme všetky mliečne zložky a cukor, poriadne premiešame metličkou. Zapracujeme aj pistáciovú pastu (100% orechové maslo z pistácií) a puding. Ak nemáte pistáciový, môže byť aj vanilkový, príp. Zlatý klas. Dá sa použiť aj čistý škrob alebo hladká múka. Nakoniec po jednom vmiešame vajcia aj žĺtok. Vylejeme na predpečený spodok. Mám klasickú kovovú formu a boky som nevymazala, len som koláčik po upečení oddelila z formy nožom.
Na spodok rúry dáme plech s vodou, aby sa v nej vytvorila para a koláčik bol vláčnejší. Pečieme, kým nie je vrch pevný na dotyk. Ja zvyknem ku koncu pečenie stíšiť teplotu na 160 stupňov. Necháme ešte chvíľu vo vypnutej rúre, potom v pootvorenej a nakoniec vyberieme. Keď vychladne, oddelíme okrej formy a cheesecake dáme ešte poriadne zatuhnúť do chladničky.
Vrch môžeme poliať ganache z bielej či tmavej čokolády, potrieť vrstvou kyslej smotany s trochou cukru, alebo, ako som to urobila ja, potrieť domácim citrónovým krémom. Lemon curd (recept na ten môj nájdete tu) mu dodá šmrnc a je to skvelá a svieža kombinácia chutí. Vyskúšate? ;)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk