Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Na šípkach
Nedeľné popoludnie sme trávili na prechádzke a vychutnávali sme si babie leto. Po týždni ležania v posteli s virózou sa zásoby sušených šípok z minulého roka znížili na minimum, a tak sme si domov priniesli plný košík. Lebo šípkový čaj je "najvác". :))
Šípky sme zbierali v prírode, za vinohradmi, kde nechodia autá. Takže myšlienkou, že by sme ich mali nejako umývať, som sa ani nezaoberala. Poodkrajovali sme z nich oba konce a nahrubo nasekali. Potom sme ich rozložili a nechali vysušiť. Môžete buď len tak, na radiátore, alebo ak máte, v sušičke. V nej je to vraj najzdravšie a zachová sa najviac vitamínu C. Keď budeme veľkí, kúpime si. :)
Usušené šípky skladujeme v sklenej uzatvárateľnej nádobe. Musia byť naozaj dokonale suché, inak splesnivejú.
Ako správne uvariť čaj?
V prvom rade sa musím priznať, že sme roky varili šípkový čaj nesprávne. Teda, ako sa to vezme. Šípky podľa chuti sme nasypali do hrnca s vodou a poctivo vyvarili aj desať minút. Výsledkom bol krásne sfarbený, hustý čaj úžasnej chuti, ktorá nepotrebuje citrón ani cukor. Lenže takýmto spôsobom sa zabijú všetky vitamíny.
Správne sa má čaj variť tak, že šípky necháme cez noc, alebo aspoň pár hodín, vyluhovať v studenej vode. Potom privedieme do varu a hneď odstavíme. Precedíme cez plastové sitko a je to!
Okrem céčka šípky obsahujú vitamíny B1, B2, E, K, P a H, provitamín A a minerálne látky. A sú zadarmo. Stačí nebyť lenivý. :)
Sušené šípky. Tieto sú z minulého roka - posledné.
Komentáre
Pridať komentár
Články
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk