Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Orechová torta s tekvicovým krémom

Orechová torta s tekvicovým krémom
torta

Tekvica v koláči? Nič nové. Ale ak môže byť v ceste, prečo ju neskúsiť použiť aj do krému? Dodá mu nielen krásnu farbu, ale aj zaujímavú chuť. Krásne sa dopĺňa s jemným akcentom fazule tonka a korpusom tejto orechovej torty. Zaujala vás? ;)

  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť stredná obtiažnosť

Suroviny

 
NA KORPUSY
4  vajcia
130 g  hladkej múky
50 g  vlašských orechov
130 g  krupicového alebo kryštálového cukru
1  vanilkový cukor
60 g  oleja
60 ml  mlieka
1  kypriaci prášok do pečiva
 bio pomarančový eseniálny olej (napr. doTerra) - 2 až 3 kvapky
 štipka soli
 
NA KRÉM
100 g  bielej čokolády
55 ml  šľahačkovej smotany
80 g  masla
50 g  práškového cukru
1 ČL  vanilkovej pasty
200 g  mascarpone
70 g  Lučiny
70 g  jemného tvarohu
2-3 PL  tekvicového pyré
1/5  tonka fazule
 + malinový džem rozriedený troškou vody

Postup prípravy

Tekvicu využívam častejšie na sladko ako na slano. Najskôr si urobím pyré, a to tak, že hokkaido (dá sa s skombinovať s maslovou tekvicou) nakrájam na mesiačiky, odstránim vnútro a dám piecť na 200°. Po upečení odstránim šupku a mäkkú dužinu rozmixujem. Takéto pyré je skvelé napríklad do muffinov pre deti alebo do vláčnych lievancov. Ale späť k receptu na tortu. :)

Pri korpuse som sa inšpirovala receptom, ktorý sme robili na nedávnom kurze. Netradične je v ňom mlieko aj olej, ale bola som ním veľmi príjemne prekvapená. Tento rozpis je na dva malé korpusy s priemerom 16 cm. Každý som po upečení rozkrojila na 2 časti, takže mi vznikli 4 vrstvy cesta. Na cesto rozbijeme vajíčka a oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov, štipky soli a 40 g cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky šľaháme so zvyšným cukrom a vanilkovým cukrom do tuhšej svetložltej hmoty. Do nej potom už len krátko všľaháme mlieko a olej. Stierkou zapracujeme sypké suroviny: múku, pomleté orechy a kypriaci prášok do pečiva. Nakoniec na dvakrát vmiešame sneh.

Cesto rozdelíme do dvoch malých foriem. Dno vyložíme papierom na pečenie, boky nevymasťujeme. Dáme piecť do vyhriatej rúry, horný a spodný ohrev, na 175°. Pečieme asi 30 minút. Či sú korpusy upečené, zistíme pomocou špáradla.

Po upečení korpusy chvíľu necháme vo forme, potom vyklopíme na mriežku, stiahneme papier a necháme úplne vychladnúť.

Na krém najskôr roztopíme nad parou bielu čokoládu spolu so šľahačkovou smotanou. Vznikne nám redšia ganache. Necháme ju chvíľu vychladnúť (aby bola aspoň vlažná). Zmäknuté maslo rozšľaháme s práškovým cukrom. Použijeme najvyššie otáčky a šľaháme, kým nie je maslo krásne nadýchané. Do tejto zmesi primiešame aj ganache a postupne aj mascarpone, tvaroh, Lučinu a vanilkovú pastu.

 

Hotový krém dáme do chladničky. Potom z neho odoberieme asi 1/3 a tú necháme len čistú vanilkovú. Do zvyšného krému zamiešame tekvicové pyré a nastrúhame kúštik fazule tonka. Opatrne, aby jej nebolo priveľa, má dosť špecifickú chuť.

 

Na spodný korpus do stredu natrieme rozriedený džem (alebo mrazené lesné ovocie, povarené, osladené a prepasírované). Biely krém dáme do zdobiaceho vrecka a urobíme obrubu po obvode korpusu. Do stredu dáme vrstvu tekvicového krému a uhladíme. Priklopíme ďalším korpusom a postup zopakujeme. Vrchný korpus aj celú tortu obtrieme bielym krémom, prebytočný krém zotrieme stierkou - kartou. Ja som zvolila polonahý vzhľad, preto som nepotrebovala až tak veľa krému.

Tortu dáme zachladiť. Ak chceme, môžeme ju poliať karamelom. Robila som ho podľa postupu v tomto recepte, akurát som dala len štvrtinovú dávku, keďže som chcela obliať len časť torty. :)

 

28. 2. 2023 17:14

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty