Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Orechová torta s tekvicovým krémom
Tekvica v koláči? Nič nové. Ale ak môže byť v ceste, prečo ju neskúsiť použiť aj do krému? Dodá mu nielen krásnu farbu, ale aj zaujímavú chuť. Krásne sa dopĺňa s jemným akcentom fazule tonka a korpusom tejto orechovej torty. Zaujala vás? ;)
- pečenie
- stredná obtiažnosť
Suroviny
4 | vajcia |
130 g | hladkej múky |
50 g | vlašských orechov |
130 g | krupicového alebo kryštálového cukru |
1 | vanilkový cukor |
60 g | oleja |
60 ml | mlieka |
1 | kypriaci prášok do pečiva |
bio pomarančový eseniálny olej (napr. doTerra) - 2 až 3 kvapky | |
štipka soli | |
100 g | bielej čokolády |
55 ml | šľahačkovej smotany |
80 g | masla |
50 g | práškového cukru |
1 ČL | vanilkovej pasty |
200 g | mascarpone |
70 g | Lučiny |
70 g | jemného tvarohu |
2-3 PL | tekvicového pyré |
1/5 | tonka fazule |
+ malinový džem rozriedený troškou vody |
Postup prípravy
Tekvicu využívam častejšie na sladko ako na slano. Najskôr si urobím pyré, a to tak, že hokkaido (dá sa s skombinovať s maslovou tekvicou) nakrájam na mesiačiky, odstránim vnútro a dám piecť na 200°. Po upečení odstránim šupku a mäkkú dužinu rozmixujem. Takéto pyré je skvelé napríklad do muffinov pre deti alebo do vláčnych lievancov. Ale späť k receptu na tortu. :)
Pri korpuse som sa inšpirovala receptom, ktorý sme robili na nedávnom kurze. Netradične je v ňom mlieko aj olej, ale bola som ním veľmi príjemne prekvapená. Tento rozpis je na dva malé korpusy s priemerom 16 cm. Každý som po upečení rozkrojila na 2 časti, takže mi vznikli 4 vrstvy cesta. Na cesto rozbijeme vajíčka a oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov, štipky soli a 40 g cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky šľaháme so zvyšným cukrom a vanilkovým cukrom do tuhšej svetložltej hmoty. Do nej potom už len krátko všľaháme mlieko a olej. Stierkou zapracujeme sypké suroviny: múku, pomleté orechy a kypriaci prášok do pečiva. Nakoniec na dvakrát vmiešame sneh.
Cesto rozdelíme do dvoch malých foriem. Dno vyložíme papierom na pečenie, boky nevymasťujeme. Dáme piecť do vyhriatej rúry, horný a spodný ohrev, na 175°. Pečieme asi 30 minút. Či sú korpusy upečené, zistíme pomocou špáradla.
Po upečení korpusy chvíľu necháme vo forme, potom vyklopíme na mriežku, stiahneme papier a necháme úplne vychladnúť.
Na krém najskôr roztopíme nad parou bielu čokoládu spolu so šľahačkovou smotanou. Vznikne nám redšia ganache. Necháme ju chvíľu vychladnúť (aby bola aspoň vlažná). Zmäknuté maslo rozšľaháme s práškovým cukrom. Použijeme najvyššie otáčky a šľaháme, kým nie je maslo krásne nadýchané. Do tejto zmesi primiešame aj ganache a postupne aj mascarpone, tvaroh, Lučinu a vanilkovú pastu.
Hotový krém dáme do chladničky. Potom z neho odoberieme asi 1/3 a tú necháme len čistú vanilkovú. Do zvyšného krému zamiešame tekvicové pyré a nastrúhame kúštik fazule tonka. Opatrne, aby jej nebolo priveľa, má dosť špecifickú chuť.
Na spodný korpus do stredu natrieme rozriedený džem (alebo mrazené lesné ovocie, povarené, osladené a prepasírované). Biely krém dáme do zdobiaceho vrecka a urobíme obrubu po obvode korpusu. Do stredu dáme vrstvu tekvicového krému a uhladíme. Priklopíme ďalším korpusom a postup zopakujeme. Vrchný korpus aj celú tortu obtrieme bielym krémom, prebytočný krém zotrieme stierkou - kartou. Ja som zvolila polonahý vzhľad, preto som nepotrebovala až tak veľa krému.
Tortu dáme zachladiť. Ak chceme, môžeme ju poliať karamelom. Robila som ho podľa postupu v tomto recepte, akurát som dala len štvrtinovú dávku, keďže som chcela obliať len časť torty. :)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk