Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Pizza ako z Talianska
Osobne nepoznám chlapa, ktorý by nemal rád pizzu, resp. všetci chlapi, ktorých poznám, pizzu milujú. No dobre, aj ženy, ale tie sa niekedy boja, aby im z nej nenarástol zadok. :) Z tejto by nemal - cesto je tenučké (ak ho správne na tenučko rozvaľkáte) a obložiť si ju môžete čím chcete. Pre mňa za mňa aj mozzarellou light a zeleninou.
- 10 minút 250°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
500 g | hladká múka |
5 g | sušené droždie |
250 ml | vlažná voda |
0,5 PL | soľ |
1 PL | olivový olej |
3 dl | pasírované paradajky alebo domáci pretlak |
2 ks | strúčik cesnaku |
olivový olej | |
pizza korenie | |
mozzarella | |
anglická slanina | |
kukurica | |
paradajky na kolieska | |
na čo len máte chuť :) |
Postup prípravy
Priznávam, moja prvá pizza bola katastrofa. Urobila som ju príliš hrubú a cesto bolo dosť riedke, takže namiesto tenkej placky z nej bol nafúknutý, päť centimetrov hrubý koláč, zhora pripálený a vo vnútri surový. :)
Odvtedy som sa však zdokonalila a viem, ako na ňu. Táto dávka je pre štyri osoby, takže buď pozvite spriatelený párik, alebo polovicu cesta zamrazte a nabudúce ju máte hotovú ešte rýchlejšie. Lebo tento recept sa pre dvojhodinové kysnutie nedá považovať za rýchly, no ak si ho odmyslíme, je rýchlejší ako blesk.
Ale poďme piecť. V mise zmiešame múku, droždie, olej a soľ a potom postupne prilievame vodu. Cesto by malo byť pevnejšie a skôr nelepivé, takže si ho ešte doladíme podľa potreby. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť spomínané dve hodiny.
Ak chceme mraziť, polovciu si odložíme, dáme do sáčku a do mraziaka. Druhú polovicu rozvaľkáme na tenko a dáme na veľký plytký plech. Ja dávam radšej do okrúhlych foriem - nech to má tvar ako klasická pizza. Vtedy cesto nevaľkám, ale ho jednoducho len uťapkám rukami na vymastený plech. Snažíme sa pritom, aby bolo čo najtenšie.
Na oleji krátko osmažíme pretlačený cesnak, pridáme paradajky a dochutíme pizza korením alebo len sušeným oreganom. Prevaríme a odstavíme. Ak sme v časovej tiesni, stačí suroviny na omáčku zmiešať dokopy a bez varenia nimi rovno potrieť pizzu. Nešetríme.
Nasledujú kolieska mozzarelly a podľa chuti ďalšie suroviny. Keď je pizza obložená, dáme ju piecť do vyhriatej rúry na maximum. Keď sú kraje zlatisté, je hotová. Kto nemá rád príliš chrumkavé okraje, môže ich po upečení potrieť olivovým olejom (prípadne s primiešaným cesnakom).
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk