Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Obrátený rebarborovo-jablkový koláč
Chuť rebarbory sa mi spája s detstvom a na bublaniny a báleše s ňou nedám dopustiť. Tento koláčik je však iná káva. Kyslastá rebarbora, sladký karamel a k tomu jablkovo-škoricová klasika vytvárajú spolu geniálnu kombináciu. Stačí pridať šľahačku či kopček zmrzliny a dezert je súci aj na slávnostný stôl. :)
- 25 minút
- 25 minút 180°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
300 g | rebarbora |
1-2 | jablko |
100 g | trstinový cukor |
1 ks škoricový cukor | |
2 PL | citrónová šťava |
maslo na vymazanie formy | |
100 g | hladká múka |
100 g | krupicový cukor |
1 ČL | vanilkový extrakt |
50 g | mleté mandle |
1/4 ČL | kypriaci prášok |
3-4 ks | vajce |
50 g | maslo |
Postup prípravy
Obrátený koláč má tú výhodu, že keď ho vyklopíte, všetko ovocie bude hore. A ešte aj pekne poukladané, ako puzzle. Najskôr si očistíme rebarboru a zbavíme ju šupky. Narežeme ju na kúsky dlhé asi 3 cm a ak sú hrubé, prekrojíme ich aj pozdĺžne. Jablko očistíme a nakrájame na mesiačiky. Spolu s rebarborou, citrónovou šťavou a polovicou trstinového cukru ich dáme variť do kastróla na pár minút. Keď všetko pekne pustí šťavu, povyberáme jablká aj rebarboru do sitka, odkvapkanú šťavu ešte pridáme k tej zvyšnej a na miernom ohni vmiešame škoricový cukor aj zvyšok trstinového. Keď sa rozpustí, zvýšime teplotu a za stáleho miešania asi 6 minút vytvoríme redší karamel. Nalejeme ho do maslom vymastenej formy na tart a krúživým pohybom rozlejeme po celej ploche. Poukladáme jablká a rebarboru tak, aby sa pekne striedali.
Vyhrejeme si rúru a pustíme sa do cesta. Toto je úplne skvelé, jemné, vláčne a voňavé. Inšpirácia Apetitom, ale pomer surovín som si prispôsobila okrúhlej forme. Iné už tuším ani nebudem robiť. ;)
Takže vajíčka, cukor a vanilkový extrakt spolu vymiešame pomocou ručného šľahača. Šľaháme aj 10 minút, aby zmes pekne zväčšila objem. Potom ručne opatrne zapracujeme múku, kypriaci prášok a mleté mandle. Nakoniec vmiešame aj rozpustené maslo. Vylejeme na ovocie, zarovnáme a dáme piecť. Po upečení koláč vyklopíme (môžeme si pomôcť mokrou utierkou - najskôr plech prikryjeme tanierom, otočíme a prikryjeme utierkou. O chvíľu sám vypadne).
Je taký ľahučký, že nie je problém zjesť na posedenie aj tri kúsky. :))
Tip: Skúšala som aj verziu len čisto s jablkami a tiež to dopadlo super, takže sem pridávam foto na inšpiráciu. Postup presne ten istý, len možno trochu menej cukru treba, ale ak máte radi sladké, prežijete to v úplnej pohode. :P
Obrátený jablkový koláč. Podávaný s kyslou smotanou, jemne osladenou vanilkovým cukrom. ;)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk