Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Makovo-citrónový cheesecake
Budem sa opakovať, ale mak je najlepšia vec na svete! A ešte aj veľmi zdravý a plný vápnika. V kombinácii s jablkami či slivkami je ideálny do sýtejších, zimných dezertov. No stačí ho doplniť citrónom a získate veľmi svieži letný dezert. Tento čískejk je navyše odľahčený, lebo gro tvoria ricotta a tvaroh.
- 45 minút 150°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
Forma s priemerom 20 cm: | |
100 g | sušienky |
70 g | maslo (alebo podľa potreby) |
250 g | ricotta |
250 g | tvaroh |
100 g | cream cheese (Lučina) |
175 g | kyslá smotana |
1 ks | vanilkový cukor |
7 PL | práškový cukor |
5 PL | mletý mak |
3 ks | vajce |
1 ks | žĺtok |
2 ČL | citrónová šťava |
2 ČL | citrónová kôra |
(džem) |
Postup prípravy
Klasicky si pomelieme keksíky a zmiešame ich s rozpusteným maslom. Ja teraz všetko robím v menšej forme s priemerom 20 cm, lebo tak sú torty a koláče menšie a vyššie, takže krajšie. Toto množstvo keksíkovej zmesi vystačí na vyloženie dna, ak chcete ťahať aj okraje, treba jej viac,
Formu vyložíme papierom na pečenie. Na dno rozložíme a utľapkáme keksíkovo-maslovú zmes a dáme zachladiť na 15 minút.
Dáme si vyhriať rúru a rovno do nej vložíme veľký plech naplnený do polovice vodou. Nad neho umiestnime mriežku, na ktorej sa bude piecť čískejk v pare bez toho, aby sme museli formu ponárať do vody.
Všetky mliečne zložky si vymiešame dokopy spolu s cukrom, ja som použila tučný hrudkovitý tvaroh, preto som si pomohla ponorným mixérom. Potom ručne po jednom vmiešame vajcia a žĺtok, pridáme citrónovú šťavu a kôru a nakoniec vmiešame aj pomletý mak. Stuhnutý keksíkový základ môžeme natrieť džemom, ale nemusíme. Na to vylejeme čísovú zmes a urovnáme. Dáme piecť. Hotový bude, keď zvrchu začne zlatnúť a na dotyk bude pevný. Ideálne je nechať ho chvíľu dôjsť v už vypnutej rúre, potom ju pootvoriť a až po čiastočnom vychladnutí vybrať von.
Pred podávaním ho treba nechať pár hodín v chladničke. Ozdobiť ho môžete ako ja celým makom a strúhanou kôrou. Alebo podľa vlastnej fantázie. :)
Tip: Tiež môžete na vychladnutý koláč rozotrieť kyslú smotanu s trochou cukru a citrónu, ktorá ho osvieži a zjednotí povrch, ak by bol popraskaný. Nechajte ešte stuhnúť v chladničke.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk