Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Hrachová polievka
Ďalšia z kategórie krémových, nezahustených, bezsmotanových, a napriek tomu výborných! Sušený hrach je tak trochu v tieni iných strukovín, ale je to škoda. Táto polievka vás o tom presvedčí. :)
- varenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
200 g | žltý sušený hrach |
2 ks | mrkva |
1 ks | petržlen alebo paštrnák |
1 | cibuľa |
1 PL | olej |
plátok masla | |
2 | strúčik cesnak |
soľ | |
mletá údená paprika | |
(majoránka) | |
čerstvá petržlenová vňať |
Postup prípravy
Milujem hrachovú kašu s údeným mäsom, je to taká spomienka na detstvo. Čo mi pripomína, že som ju už nejedla aspoň sto rokov. Túto polievku si však varím častejšie, lebo je rýchla, zasýti a zahreje.
Treba na ňu myslieť deň vopred, keď namočíte hrach do vody. Ráno vodu zlejte, hrach dobre prepláchnite a dajte variť do novej vody. V inom kastróli rozohrejte olej a kúsok masla (alebo len ghí) a orestujte nakrájanú cibuľu aj prelisovaný cesnak. Osoľte, pridajte trochu mletej údenej, prípadne sladkej papriky, premiešajte a hneď do hrnca vložte mrkvu a petržlen či paštrnák na kúsky. Orestujte, zalejte troškou vody a nechajte slabo variť.
Keď je hrach vo vedľajšom hrnci polomäkký, pridajte zeleninu a prikryté varte domäkka. Vody stačí toľko, aby bolo všetko ponorené, ľahko zriedite podľa potreby. Rozmixujte do hladka. Podávajte posypané vňaťkou s chlebom alebo krutónmi.
Tip: Ak nie ste vegetariáni, pokojne do polievky na záver pridajte opečené kolieska párku, dodá jej to šmrnc. ;)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk