Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Perníkový cheesecake s medovníkovým korpusom
Čískejky pečiem rada, lebo ja sama ich rada jem, hlavne odkedy som sa naučila robiť odľahčenú verziu z nízkotučného tvarohu. Na chuti to neuberie a človek sa necíti preplnený už po jednom kúsku. Tento perníkový je ideálnym dezertom na Vianoce, lebo spája tradíciu a súčasnosť. A využijete aj medovníčky, ktoré "ostali na ocot". ;)
- 55 minút 170°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
180 g | medovníky |
115 g | maslo |
400 g | odtučnený termizovaný tvaroh |
250 g | mascarpone |
50 g | Lučina |
1 ks | vajce |
1 ks | žĺtok |
1 | vanilkový cukor |
6-7 PL | krupicový cukor |
1,5 ČL | perníkové korenie |
1 PL | hladká múka |
1 ČL | citrónová šťava |
1 | kaki |
šťava z 1/2 pomaranča | |
štipka škorice | |
1 ČL | solamyl |
+ zrnká granátového jablka na dozdobenie |
Postup prípravy
Skúsila som si to už tri roky dozadu pri tomto hruškovom cheesecaku. Medovníčky je dobré zbaviť aspoň časti cukrovej polevy, aby nebol korpus príliš sladký. Potom ich rozdrvíme na omrvinky a zmiešame s rozpusteným maslom. Hmota musí po stlačení medzi prstami držať pokope. Ak by bola prílš suchá, dajte viac masla. Tortovú formu s odnímateľným dnom jemne vymažeme maslom a potom na dno i boky rukami popritláčame perníkovú hmotu. Toto množstvo je na formu s priemerom 16 centimetrov tak, že cesto siaha až po samý vrch.
Dáme do chladničky a ideme na syrovú hmotu. V mise len ručne metličkou vymiešame tvaroh s mascarpone a Lučinou, pridáme cukor, perníkové korenie, múku, citrónovú šťavu, vajce a žĺtok. Vylejeme na vychladené cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry so starým plechom alebo hrnčekom s vodou, ktorý umiestnime na dno rúry. Zabezpečíme tak vláčnosť a jemnosť cheesecaku.
Po upečení necháme vychladnúť v (pootvorenej) rúre a potom dáme do chladničky.
Povrch čískejku môžeme ozdobiť ľubovoľne. Ja som tentoraz zvolila polevu z kaki, ktoré som nakrájala na kúsky, podusila s trochou pomarančovej šťavy, rozmixovala a zahustila solamylom. Dá sa použiť aj želatína alebo chia semienka ako v tomto cheesecaku.
V takomto prevedení sme s ním privítali nový rok 2018. :)
Tip: Ak nemáte kaki, môžete použiť aj mango. Skvelá je tiež verzia s karamelom. ;) Recept na polevu nájdete tu.
Páči sa ti recept?
Komentáre
Pridať komentár
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk