Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Jablkovo-orechové pité
Všelijaké jablčníky som vyskúšala, ale vždy sa akosi zas a znova vrátim k tomu pité. Možno preto, že je to koláč môjho detstva, že si pri ňom spomeniem na mamu a že... doňho ide celkom dosť jabĺk, čo je skvelé, lebo neustále potrebujeme míňať "padavky". No ale aj vrámci pité sa dá čo-to povymýšľať, inovovať a spestriť. Tento pokus bol viac než vydarený. ;)
- 40 minút 180°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
250 g | polohrubá múka |
90 g | práškový cukor |
1/2 | prášok do pečiva s vínnym kameňom |
štipka soli | |
1 | vajce |
125 g | maslo |
+ mlieko na potretie | |
800 g | jablká |
110 g | vlašské orechy |
4 PL | marhuľový džem |
1-2 PL | tuzemský rum |
citrónová kôra | |
1 | vanilkový cukor |
2 PL | hrozienka |
práškový cukor na dosladenie |
Postup prípravy
Maslo necháme zmäknúť a potom rukami zmiesime s ostatnými prísadami. Cesto dáme na polhodinu do chladničky. Zatiaľ si načistíme a nastrúhame jablká. Zlejeme z nich časť prebytočnej šťavy, ale netreba to preháňať, lebo na zahustenie máme orechy. Jabĺk môže byť menej aj trochu viac, od množstva závisí, aký vysoký bude koláč. Pridáme pomleté orechy, hrozienka, lekvár, vanilkový cukor a ak treba, môžeme ešte dosladiť podľa chuti. Môj džem bol takmer bez cukru, tak som dala ešte lyžicu práškového, ale celkovo cesto aj náplň boli sladké len tak príjemne.
Okrúhlu formu s odnímateľným okrajom (priemer 21 cm) vymažeme maslom. Polovicu cesta rozvaľkáme na kruh o veľkosti dna formy a pomocou valčeka ho prenesieme dnu. Utľapkáme, kraje môžeme prípadne potiahnuť aj centimetrík vyššie. Na cesto rozložíme jablkovú plnku a prikryjeme ju kruhom z druhej polovice cesta. Potrieme mliekom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Krájame, až keď je aspoň ako-tak vychladnutý, aj keď je to sakra ťažké. :))
...
Vyskúšajte aj makovú verziu pité na plech. Je úžasná. :)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk