Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Kvásková vianočka
Kváskujem už takmer dva roky, ale na 99% vypekám len chleby. Keď som aj skúsila niečo iné, akosi to nebolo ono. No z vianočky som naozaj príjemne prekvapená. Chutí mi a veľmi, nehovorím o Karolínke, ktorá sa, ako dieťa stravované takmer úplne bez cukru, ide potrhať za všetkým, čo i len trochu sladkým. :) Tak som rada, že si spolu môžeme trochu zamaškrtiť. :)
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
150 g | hladká špaldová múka |
170 g | voda |
30 g | kokosový alebo pomletý trstinový cukor |
2 PL | kvások, pokojne ražný |
rozkvas | |
300 g | hladká múka |
1-2 | vanilkový cukor |
1-2 | žĺtok |
130 ml | mlieko |
100 g | maslo |
3 PL | hrozienka |
tuzemský rum na namočenie | |
kôra z 1/2 citróna | |
bielok na potretie vianočky |
Postup prípravy
Recept je tak trochu pozliepaný z iných receptov, ktoré kolovali na kváskovacích skupinách na Facebooku. Každý si ho však môže prispôsobiť podľa seba, hlavne množstvo cukru v ňom.
Suroviny na rozkvas zmiešame a necháme v prikrytej nádobe pri izbovej teplote prekvasiť 5 hodín. Potom k rozkvasu pridáme ostatné suroviny, vrátane vopred do rumu namočených a scedených hrozienok, nastrúhanej kôry a cukru roztopeného vo vlažnom mlieku. Maslo roztopíme, ale zatiaľ ho odložíme bokom. Ostatné suroviny vymiesime, najlepšie v robotovi, a nakoniec zapracujeme aj rozpustené maslo.
Cesto prikryjeme a necháme opäť pri izbovej teplote kysnúť asi 4 hodiny. Potom z nehovy vytvarujeme bochník, ten rozrežeme na štvrtiny a každú z nich ešte na poovicu. Z kúskov cesta rukou vyvaľkáme tenké dlhé valčeky, ktoré budeme zapletať. Spodné poschodie vytvoríme tak, že zapletieme vrkoč zo štyroch prameňov. Konce zahneme pod vianočku a celé potrieme bielkom. Ďalšie poschodie bude klasický vrkoč z troch prameňov. Položíme ho presne do stredu, rukou jemne pritlačíme a konce opäť zahneme pod spodok vianočky. Potrieme bielkom. Posledný prameň si rozdelíme na dve časti, vyvaľkáme na tenko a stočím do jednoduchého vrkoča, pričom konce necháme voľné. Položíme do stredu vianočky, konce zahneme až pod spodok a opäť celé potrieme bielkom. Podľa tohto návodu to hravo zvládnete.
Necháme ešte podkysnúť štyri až päť hodín. Rúru vyhrejeme na 230 stupňov, vianočku poprskáme vodou a dáme ju piecť na 5 minút. Potom teplotu stiahneme na 170 stupňov a ešte dopekáme necelú pol hodinku, alebo podľa potreby. Ak by sa príliš pripekala, prikryjeme alobalom alebo ešte znížime teplotu a predĺžime čas pečenia. Necháme vychladnúť na mriežke.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk