Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Pšenový koláč
Lúpané proso alias pšeno s teší čoraz väčšej popularite, lebo je bezlepkové, zdravé, výživné a dá sa pripraviť na veľa spôsobov. Poznali ho už naše staré a prastaré mamy, ktoré z neho robili viaceré tradičné jedlá. Dnes zažíva comeback. U nás doma rozhodne nesmie chýbať, pšenová kaša je dcérkina najobľúbenejšia. A keď už máte kašu, ľahko si z nej pripravíte takýto chutný koláč.
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
250 g | pšeno |
600 ml | ryžové mlieko |
mletá vanilka | |
3 PL | hrozienka |
citrónová kôra | |
2 ks | vajce |
4-5 PL | mak |
4-5 PL | mleté orechy |
med | |
3 ks | jablko |
1 ČL | škorica |
1 | vanilkový cukor |
maslo alebo iný tuk na vymastenie formy |
Postup prípravy
Pšeno trikrát prepláchneme vriacou vodou, aby sme ho zbavili horkosti. Zalejeme mliekom, pridáme vanilku, nastrúhanú kôru z polovice bio citróna a za občasného premiešania varíme domäkka. Malo by sa čiastočne rozvariť. Ja mlieko pridávam postupne, množstvo je orientačné, možno ho budete potrebovať aj viac.
Vznikne nám hustá kaša, ktorú dáme vychladnúť. Primiešame do nej vajíčka, hrozienka a rozdelíme ju na dve polovice. Do jednej pridáme mletý mak, do druhej mleté orechy. Podľa chuti dosladíme medom. Ja som dala len 1 lyžičku medu, lebo koláč bol primárne určený pre dieťa, ale pokojne dajte viac. No ryžové mlieko je prirodzene sladké, plus pšeno, mak, orechy a hrozienka tiež.
Okrúhlu tortovú formu (cca priemer 20 cm) alebo malý plech vymažeme maslom/ ghí/ masťou/ kokosákom a vysypeme orechmi. Na spodok navrstvíme orechovú vrstvu a urovnáme. Jablká nastrúhame, zmiešame so škoricou a vanilkovým cukrom a rozložíme na orechovú vrstvu. Urovnáme. Nasleduje vrstva makového pšena.
Opäť urovnáme a dáme zapiecť do rúry na 170 stupňov, cca 40-45minút.
Necháme vychladnúť a podávame. :) Napriek minimu pridaného cukru chutil všetkým, od v jedle konzervatívneho mužíčka, cez 5-ročnú neter, čo bežne jedáva sladkosti, svokričku, až po moju trojročnú papkáčku.
Tip: Namiesto jablka môžete dať aj slivkový kompót či džem, prípadne ochutený tvaroh. (Alebo aj-aj a vznikne pšenový štedrák. :D) Pšeno je však bohaté na železo a mliečne výrobky zhoršujú jeho vstrebávanie, preto ho radšej varím v rastlinnom mlieku.
...
Toto je tiež veľká mňamka podobného štýlu.
A pšenoto ste už skúšali? ;)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk